Różnorodność to podstawowa zasada zdrowego odżywiania

Czym się kierować w wyborze żywności? W jakim stopniu styl życia przekłada się na nadwagę i otyłość? W jaki sposób napoje wpisują się w zdrowy i zrównoważony styl życia? Na te pytania odpowiada dr Josephine Wills, dyrektor generalna Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) w Brukseli.
/ 18.02.2013 14:52

O czym powinniśmy pamiętać, wybierając żywność i napoje, aby zapewnić sobie zdrowy i równoważony styl życia?

dr Josephine Wills: Żywność i napoje zawierają zróżnicowaną mieszankę substancji odżywczych, a na cały nasz jadłospis składa się sposób ich łączenia pod kątem różnorodności i wielkości porcji. Ponadto ludzie mają różne zapotrzebowanie energetyczne (kalorie). Bardzo aktywne osoby potrzebują mnóstwo energii z pożywienia. Osoby, które mają siedzącą pracę, potrzebują mniej energii. Mężczyźni zazwyczaj potrzebują więcej energii niż kobiety, a dorośli więcej energii niż dzieci. Ze względu na ogromne różnice w składzie żywności i konieczność zbilansowanego żywienia, jeden rodzaj żywności lub picia nie jest w stanie dostarczyć wszystkich istotnych substancji odżywczych. Dlatego właśnie jedną z najważniejszych zasad zdrowego żywienia jest różnorodność. O tym, czy jadłospis jest „dobry” lub „zły”, decyduje sposób łączenia żywności i napojów, ich proporcje i spełnianie zapotrzebowania konkretnej osoby.

Jaki jest poziom wiedzy społeczeństwa na temat żywienia i nawyków związanych ze zdrowym stylem życia? Jak można wyjaśnić obecne dane dotyczące nadwagi i otyłości?

Badanie przeprowadzone przez EUFIC w sześciu krajach Europy wykazało, że konsumenci mają dość dobrą wiedzę o ilościach pożywienia, które należy spożywać.

Niestety, ponad jedna trzecia respondentów uważa, że dzieci potrzebują więcej kalorii niż dorośli. Nasuwa to pytania dotyczące wielkości porcji i przekarmiania dzieci w związku z poważnym problemem zdrowia publicznego, jakim jest otyłość dziecięca.

Wiedza to jedno, a czyny to drugie! Niezbędne są różne strategie, aby wprowadzić zmianę zachowania w grupach o różnych priorytetach. Kampanie obejmujące indywidualne doradztwo, uwzględniające rozwiązania praktyczne i zmianę środowiska mogą ułatwić zmianę nawyków żywieniowych. Zrozumienie sposobu podejmowania decyzji dotyczących zdrowia przez społeczeństwo może pomóc w planowaniu strategii promocji zdrowia i redukcji otyłości.

Warto przeczytać: Czy właściwe odżywianie może redukować stres?

Czy oznakowanie żywności pod względem wartości odżywczych może pomóc nam w wyborze odpowiednich produktów?

Jakkolwiek znakowanie żywności może być wskazówką dotyczącą wyboru odpowiedniej opcji dla naszych indywidualnych potrzeb, najważniejsze jednak jest ogólne zbilansowanie diety.

Najnowsze unijne rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności określa, że znakowanie żywności stanie się obowiązkowe. Większość pakowanych w UE towarów zawiera już informacje na temat składników odżywczych. Jest to jeden z rezultatów projektu naukowego FLABEL, finansowanego ze środków UE (Food Labelling to Advance Better Education for Life, www.flabel.org). Najbardziej rozpowszechnionym i stosowanym formatem jest tabela wartości odżywczych umieszczana na odwrocie opakowania. Z przodu najczęściej umieszczane jest Wskazane Dzienne Spożycie (Guideline Daily Amounts – GDA).

Przyczyny otyłości są złożone i zależą od wielu czynników. Otyłość powiązana jest z przewlekłymi chorobami, w tym z cukrzycą typu 2 i schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Jaką rolę odgrywa żywienie i aktywność fizyczna?

Światowa Organizacja Zdrowia potwierdza znaczenie żywienia i aktywności fizycznej dla zachowania zdrowia i zapobiegania występowaniu chorób.

Otyłość nie zawsze wynika po prostu z nadmiernego spożywania smakowitego jedzenia lub napojów bądź braku aktywności fizycznej. Znaczenie mają także czynniki biologiczne (hormony, genetyka), stres, leki i wiek. Wzorce dietetyczne i aktywności fizycznej mają jednak duży wpływ na wyrównanie bilansu energii (kalorii) i są najłatwiejsze do zmodyfikowania. Dieta wysokotłuszczowa, o dużej gęstości energetycznej, siedzący styl życia i obniżona aktywność fizyczna to cechy najbardziej powiązane ze wzmożonym występowaniem otyłości na świecie. I na odwrót: utrata wagi ma miejsce wtedy, gdy ilość przyjmowanej energii jest mniejsza niż wydatek energetyczny w dłuższym okresie. Dieta ograniczająca spożycie kalorii w połączeniu ze zwiększeniem aktywności fizycznej jest zazwyczaj doradzana przez dietetyków jako sposób na trwałe odchudzanie. Ostatecznym celem powinno być jednak nabycie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Zobacz także: Jak z wiekiem zmienia się odczuwanie smaku?

Jakie inne propozycje, Pani zdaniem, powinny zostać dodane przez rządy do obecnych inicjatyw, aby zapewnić społeczeństwom lepszy dostęp do informacji i zachęcić do prowadzenia aktywnego stylu życia osoby ze wszystkich grup wiekowych?

Rządy pełnią raczej rolę pomocniczą w zakresie zachęcania ludzi do aktywności fizycznej. Pomoc ta może przyjąć różnorodną formę, na przykład ułatwienia dostępu do infrastruktury umożliwiającej aktywność fizyczną, budowy ścieżek rowerowych i łatwo dostępnych schodów w budynkach publicznych. Równie istotne jest położenie odpowiedniego nacisku na
znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia psychicznego i fizycznego w systemach edukacyjnych, a także wprowadzenie regularnych lekcji wychowania fizycznego. Lokalne, ogólnospołeczne działania z udziałem nie tylko specjalistów medycznych, lecz także nauczycieli, rodziców, i – co ważne – władz miasta, mogą być dobrym sposobem na osiągnięcie postępu w tej dziedzinie.

W jaki sposób napoje wpisują się w zdrowy i zrównoważony styl życia?

Zarówno żywność, jak i napoje są ważne dla naszego zdrowia i istotne dla utrzymywania funkcji organizmu.

Woda z napojów, które wypijamy, jak i woda zawarta w spożywanej przez nas żywności, pomaga organizmowi w utrzymaniu nawodnienia, co jest istotne dla regulowania temperatury ciała i transportowania tlenu oraz ważnych substancji odżywczych do komórek ciała. Aby osiągnąć zalecany poziom spożycia wody, należy często spożywać napoje w ciągu dnia. Niektórym wystarczy woda, inni potrzebują konkretnego smaku lub bąbelków, aby wypić wystarczająco dużo płynu. Wszystkie napoje zawierają wodę i mogą przyczynić się do pokrycia całkowitego zapotrzebowania na płyny: soki owocowe, napoje bezalkoholowe, herbata, mleko lub kawa. Popularność określonych napojów zależy od różnic kulturowych oraz etapu życia, na którym się znajdujemy. Są one ważne jako część zdrowego, zrównoważonego stylu życia i powinny być dobierane odpowiednio do zapotrzebowania na energię (kalorie) każdej osoby. W celu zredukowania ilości przyjmowanych kalorii należy wybierać produkty dietetyczne lub w wersji light.

Polecamy: Nawadnianie organizmu - dlaczego potrzebujemy wody?

Źródło: wywiad udostępniony przez OnBoard PR z biuletynu Coca-Cola/ mk

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA