Sałatę, rzodkiewki, ogórka czy pomidora koniecznie podaj do kanapki na śniadanie, przygotowaną sałatkę do głównego dania na obiad. Jeśli przyrządzisz ją z dodatkami – zaserwuj na kolację jako samodzielne danie. Nie przegap okazji, bo warzywa nigdy tak nie smakują
jak właśnie teraz.
- Pożywna
Dodaj do rozdrobnionych warzyw (posiekaj je tuż przed podaniem sałatki) kawałki upieczonego lub ugotowanego kurczaka,
mięsa czy ryby, pokrojonego żółtego sera, twarogu, ugotowane na twardo jajka. Przypraw solą, pieprzem i ziołami, polej sosem z jogurtu zmieszanego z łyżką majonezu albo sosem winegret. Podaj jako samodzielne danie.
- Odchudzająca
Z warzyw niskokalorycznych: ogórków, młodej cukinii, łodyg selera, wszystkich rodzajów sałat. Dodaj pomidora, dymkę razem ze szczypiorem, skrop sokiem z cytryny, przypraw do smaku, posyp kiełkami, jeśli lubisz – otrębami. Idealnie reguluje trawienie, możesz zjeść nawet bardzo dużą porcję.
- Orzeźwiająca
Najlepiej smakuje jako przystawka lub nieduża przekąska, np. na drugie śniadanie. Do ulubionych warzyw dodaj arbuza, melona, grejpfruta, skrop sokiem z cytryny. Orzeźwia i nie tuczy!
Warzywa znakomicie komponują się z owocami. Do zielonej sałaty dodaj melona lub pomarańczę!
Zofia Miętkiewicz/ Przyjaciółka
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!