Salmonella

Salmonella fot. Dreamstime.com
Ostatnio usłyszałam, że w upały wzrasta liczba zatruć salmonellą i jersiniozą. Jak się one objawiają? Jak im zapobiegać?
/ 31.08.2010 14:12
Salmonella fot. Dreamstime.com
Na pytanie odpowiada Józef Haczyński, dr hab. n. med. spec. chorób wewnętrznych

To prawda, zatrucia są szczególnie groźne właśnie podczas upałów, gdy żywność szybciej się psuje, zwłaszcza potrawy z jaj, mięsa, nabiału, ryb, lody, ciasta z kremami. Objawy zatrucia salmonellą to zwykle: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie. Ciężej chorują dzieci i osoby w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. Jersinioza (zakażenie bakteriami Yersinia) występuje głównie u dzieci. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka, często z domieszką krwi. Pojawiają się 4–7 dni po zakażeniu i mogą trwać 1–3 tygodnie lub dłużej. U starszych dzieci i osób dorosłych pojawiają się ból po prawej dolnej stronie brzucha i gorączka – objawy te często mylone są z zapaleniem wyrostka robaczkowego. Aby uchronić się przed zatruciem, produkty spożywcze należy przechowywać w lodówce. Trzeba także uważać, by mięso, które grillujemy, nie było niedopieczone lub pozostawione na świeżym powietrzu w wysokiej temperaturze. Należy myć owoce i warzywa.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA