Słodycze bez cukru

oponki
Jak nie używając cukru zachować słodki smak potraw? Na takie pytanie codziennie musi odpowiadać sobie 175 mln chorych na cukrzycę. Surowy reżim dietetyczny to ich codzienność.
/ 01.09.2010 00:01
oponki

Choć muszą ze swoich codziennych posiłków wyeliminować słodycze, to nie znaczy, że nie mają na nie ochoty. To właśnie z myślą o nich zostały stworzone produkty „bez cukru”. Zamiast niego producenci dodają słodzik. Obecnie jest on dostępny w wielu postaciach: w małych drażetkach, proszku, płynie itp. I – co najważniejsze – mimo że jest słodki, nie zmienia poziomu cukru we krwi.
Mimo niewątpliwych „słodkich” walorów, słodzik ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. Kto ma rację?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA