Sok z buraków dla nadciśnieniowców

barszcz czerwony
Nadciśnienie tętnicze jest powszechnie znanym czynnikiem ryzyka występowania chorób układu krążenia. Przewiduje się, że w 2025 roku 30 % społeczeństwa będzie musiało leczyć się jego powodu.
/ 22.09.2010 00:05
barszcz czerwony

Okazuje się niestety, że dzisiejsza terapia nadciśnienia tętniczego jest niewystarczająca, bowiem u pacjentów leczonych z powodu nadciśnienia przez ponad 50 % czasu ciśnienie tętnicze przekracza dopuszczalne normy. Stąd trwają ciągle poszukiwania nowych sposobów walki z tą chorobą.

Z tego względu ogromną popularnością cieszą się najnowsze doniesienia z Londynu, gdzie na Uniwersytecie Queen Mary grupa naukowców pod przewodnictwem prof. Amrita Ahluwalta odkryła mechanizm stojący za obniżającym ciśnienie tętnicze działaniem soku z buraków. Okazuje się, że za wszystko odpowiedzialne są bogato w nim występujące związki azotu.

W czasie eksperymentu pacjenci musieli wypijać 250 ml soku dziennie. Grupa kontrolna przyjmowała związki azotu w formie tabletki. W obydwu grupach zaobserwowano istotny spadek ciśnienia, dający podstawy do zastosowania nowych zaleceń dietetycznych.

Dzięki temu odkryciu pacjenci z nadciśnieniem będą mogli z nim walczyć w bardziej naturalny i smaczny sposób. (kp/pk)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA