1. Nie rezygnuj z mięsa. Znajdujące się w nim żelazo jest lepiej przyswajalne niż to z produktów roślinnych.
3. Ogranicz kawę, herbatę i otręby, bo sprawiają, że o wiele mniej żelaza z jedzenia trafia do organizmu.
Naturalne źródło żelaza:
Dziennie dostarczaj w pożywieniu 10–20 mg tego pierwiastka, bo tylko 10 proc. jest wchłaniane.
wątróbka wieprzowa (100 g) - 17mg
wątróbka cielęca (100 g) - 10mg
mięso wołowe (100 g) - 2,5–3,5mg
biała fasola (100 g) - 6,9mg
szpinak (100 g) - 2,4–3,9mg
ziemniaki (100 g) - 1mg
żółtko jaja kurzego - 0,95mg
buraki (100 g) - 1,3mg
natka pietruszki (100 g) - 6,2mg
kasza jaglana (100 g) - 4,8mg
szczypior (100 g) - 7,5mg
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!