W dobie epidemii otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych poszukujemy wciąż nowych rozwiązań dla poprawy zdrowia. Tym razem pora na superżywność (ang. superfood), czyli produkty spożywcze o właściwościach niemal leczniczych. Superżywność nie jest „produktem” inżynierii genetycznej. To ekologiczne, naturalnie rosnące owoce, warzywa i produkty odzwierzęce.
Na liście superżywności znalazło się kilkadziesiąt pokarmów. Mają one unikatowy skład i są źródłem przeciwutleniaczy, białek, witamin, pierwiastków i kwasów tłuszczowych. Są one dobrze przyswajane przez organizm i bywają określane jako specyficznego rodzaju leki, żywność przyszłości. Są zdecydowanie zdrowsze od przyjmowanych powszechnie suplementów diety. Superżywność można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i za pośrednictwem internetu.
W Polsce superżywność jeszcze nie jest aż tak rozpowszechniona, ale ma wąskie grono zwolenników. Natomiast w USA superfood kwitnie i staje się sposobem żywienia wielu ludzi, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Bowiem regularne przyjmowanie superżywności może sprzyjać:
- prawidłowemu odżywieniu
- regeneracji
- prewencji chorób
- odwróceniu skutków chorób (nowotwory, nadciśnienie, alergie)
- wyleczeniu z cukrzycy
- unormowaniu poziomu złego cholesterolu
Do superżywności zaliczamy m.in.
- owoce acai – bogata w witaminę C i flawonoidy
- kokos i olej kokosowy – źródło nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu laurynowego
- orzechy nerkowca – zawierają jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz łatwo przyswajalne białko
- jagody goji – bogactwo witaminy C, E i z grupy B oraz pierwiastków
- czosnek – dobrze nam znany z właściwości antybiotycznych
- amarantus – źródło skwalenu, zapobiegającego starzeniu się organizmu
- maca peruwiańska – bogactwo łatwo przyswajalnego białka
- miód – zawiera wzmacniające węglowodany, pierwiastki, witaminy i kwasy organiczne
- kakowiec – źródło cennych polifenoli
- aloes – dzięki antrazwiązkom pozwala zwalczyć zaparcia
- komosa ryżowa – bogata w magnez, potas, żelazo, mangan, miedź oraz witaminę E i z grypy B
- spriulina – źródło chlorofilu, flawonoidów, witamin i minerałów
- awokado – zawiera łatwo przyswajalne tłuszcze oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- trawa pszeniczna – źródło chlorofilu
- brokuły – źródło kwasu foliowego i błonnika
- jajka – zawierają łatwo przyswajalne białka, lecytynę i luteinę
Niestety do końca cudowność i skuteczność superżywności nie została potwierdzona badaniami naukowymi. Ich pozytywne działanie jest przypuszczalne, niepewne. Jednakże możemy któreś z produktów wdrożyć do swojego menu, zwłaszcza te, które są bliskie naszej strefie geograficznej (czosnek, amarantus, brokuły, miód, aloes, trawa pszeniczna).
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!