Dzienne spożycie witaminy E przez mężczyzn to 10 mg, a kobiet 9 mg. Takie dawki wystarczają, aby zapobiec niedoborowi tej witaminy. Jeśli ilość przyjmowanej witaminy jest mniejsza od zalecanej, mogą pojawić się zaburzenia neurologiczne. U dzieci niedobór tej witaminy może być przyczyną niedokrwistości i zwiększać podatność na infekcje. Niemniej jednak zażywanie nadmiernej ilości witaminy E może spowodować zmiany metaboliczne niekorzystne dla organizmu. Objawy grypowe, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego i reakcje uczuleniowe to najczęstsze reakcje przedawkowania. Na rynku dostępnych jest mnóstwo preparatów w bardzo różnej postaci – kapsułek, kremów, olejków, płynów i tabletek.
- serce – zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi i zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.
- nowotwory – przyjmowanie odpowiedniej ilości tej witaminy powoduje mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór.
- odporność – wzmacnia odporność i wzmacnia aktywność białych krwinek
- artretyzm – łagodzi ból i sztywność stawów
- mięśnie – chroni mięśnie przed uszkodzeniem poprzez zahamowanie działania wolnych rodników
- skóra – wygładza zmarszczki
- cukrzyca – niewystarczająca ilość witaminy E powoduje wzrost poziomu cukru we krwi
- oczy – zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy
- starzenie się – podawanie tej witaminy osobom starszym zmniejsza depresje, poziom lęku, zwiększa motywacje i chęć do działania.
źródło: mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!