Ten dobry cholesterol

Mimo, że organizm człowieka potrzebuje białka odzwierzęcego, często zdarza się tak, że to wegetarianie prowadzą zdrowszy tryb życia niż mięsożercy
Cholesterol – to słowo kojarzy nam się głównie z chorobami serca i układu krążenia. Ale mowa o jego podwyższonym poziomie. Sam w sobie, cholesterol jest bowiem cennym tłuszczem, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych, zachodzących w naszym organizmie.
/ 29.01.2011 00:01
Mimo, że organizm człowieka potrzebuje białka odzwierzęcego, często zdarza się tak, że to wegetarianie prowadzą zdrowszy tryb życia niż mięsożercy

Porcja cholesterolu, jaką przyjmujemy z pożywieniem, jest niezbędna m. in. w pracy mięśni i funkcjonowaniu nerwów (40% cholesterolu w naszym organizmie przypada na tkankę nerwową). Powstają z niego również hormony czy witamina D. Jak zatem przyjmować cholesterol z pożywieniem w takiej ilości, by nam nie zaszkodziła?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA