Tran a rak jelita grubego

Tran a rak jelita grubego
To, czy kwasy tłuszczowe zawarte w tranie, są w stanie zapobiec rozwojowi i progresji raka jelita grubego próbują ustalić naukowcy z Uniwersytetu w Leeds.
/ 24.07.2011 10:28
Tran a rak jelita grubego

Badacze planują sprawdzić skuteczność czystego kwasu eikozapentaenowego (EPA), kwasu omega–3 naturalnie występującego w oleju z ryb, w leczeniu i zapobieganiu rozwojowi przerzutów raka do wątroby. Badanie jest kontynuacją wcześniejszych prac naukowców, w których udowodniono, że EPA może zapobiec powstawaniu polipów jelita grubego, łagodnych prekursorów raka jelita grubego.

„Udowodniono już, że EPA może wywierać korzystny efekt nawet w zaawansowanych stadiach raka jelita grubego.” - tłumaczy prof. Mark Hull, gastroenterolog z Uniwersytetu w Leeds -  „Nowe testy pomogą nam ustalić, czy EPA może zapobiec rozprzestrzenianiu się raka jelita grubego do wątroby, najczęstszego miejsca przerzutowania nowotworów i związanej z tym śmierci wielu chorych.”

W badaniu opublikowanym w ubiegłym roku, w którym wzięło udział 55 pacjentów z rzadką chorobą genetyczną - rodzinną polipowatością gruczolakowatą (FAP), odnotowano znaczny spadek wielkości i liczby polipów, będących stanem przedrakowym, u tych pacjentów, którzy przyjmowali dziennie dwa gramy czystego kwasy eikozapentaenowego przez okres 6 miesięcy.

Inne obiecujące badania prowadzone obecnie przez zespół Leeds z udziałem prawie 1000 pacjentów bada, czy przy pomocy EPA  lub jego połączenia z aspiryną, można zatrzymać rozwój raka jelita grubego w krajach rozwijających się.

Zobacz też: Więcej omega-3 – większa odporność!

Źródło: MedicalXpress/ kp

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA