Moc natury
Miniaturowe wersje zbóż oraz warzyw mogą być panaceum na wiele chorób cywilizacyjnych.
- Wspomagają walkę z nadwagą. Są niskokaloryczne, przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu.
- Wzmacniają organizm i chronią przed anemią. Skiełkowane ziarno jest bogatym źródłem witaminy C pobudzającej odporność.
- Zapobiegają nowotworom, np. kanawanina zawarta w kiełkach lucerny czy sulforafany z pędów brokułu utrudniają rozwój komórek rakowych, chroniąc przed białaczką, nowotworami jelita grubego oraz trzustki.
- Łagodzą objawy menopauzy, zwłaszcza siewki roślin strączkowych. Dostarczają one fitoestrogenów – roślinnych odpowiedników żeńskich hormonów płciowych, które poprawiają gęstość kości i chronią przed rakiem piersi.
- Zmniejszają ryzyko chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Zawierają sporo potasu regulującego ciśnienie krwi oraz saponiny obniżające poziom cholesterolu LDL.
- Wyostrzają wzrok. Zawarte w nich karotenoidy chronią siatkówkę przed działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko uszkodzenia plamki żółtej.
- Pomagają w walce z chronicznym przemęczeniem, wspomagają pracę układu nerwowego i łagodzą objawy stresu.
- Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Mają działanie odmładzające i ujędrniające. Dzięki nim włosy nabierają blasku, paznokcie są mocne, a skóra staje się gładka.
Najprościej kupić kiełki w sklepie. Trzeba tylko pamiętać, by sprawdzić termin przydatności do spożycia. Po tygodniu przechowywania tracą swoje właściwości. Zwróć też uwagę, czy nie ma na nich śladów pleśni – czarnoszarych lub niebieskoczerwonych plam. Przełóż kiełki do szklanego słoika, przykryj pokrywką z dziurkami, by miały dostęp powietrza. Przechowuj w lodówce. Przed jedzeniem opłucz. Młode pędy fasoli, soi, ciecierzycy sparz wrzątkiem, by usunąć posmak goryczki.
Wyhoduj sama
Wystarczy szklany pojemnik, talerz lub kiełkownica. Kupisz ją w sklepie ze zdrową żywnością za blisko 25 zł. Do kiełkowania potrzebne są też specjalne nasiona (ok. 3 zł za 30 g). Wybierz szybko rosnące: lucernę, soczewicę, rzodkiewkę.
Leki prosto ze sklepu
1. Kiełki słonecznika podaj dzieciom. Wzbogacą dietę w wapń, fosfor i witaminę D – niezbędne do prawidłowego rozwoju kości i zębów.
2. Kiełki ciecierzycy to świetne uzupełnienie diety przyszłej mamy. Zawarte w nich żelazo chroni przed anemią, a kwas foliowy wspomaga rozwój płodu.
3. Kiełki z czerwonej kapusty to odtrutka dla mieszkańców dużych miast. Dostarczają izoflawony – substancje skutecznie wymiatające z organizmu wolne rodniki.
4. Kiełki fasoli mung będą doskonałym dodatkiem do twarożku dla seniora. Wzbogacają menu w łatwo przyswajalne białko i obniżają poziom cholesterolu LDL.
5. Kiełki brokułowe urozmaicą jadłospis osób palących papierosy. Mają sporo witaminy C oraz sulforafany – substancje zapobiegające nowotworom.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!