Ten prosty trik z małą porcją działa , gdy nie jesteśmy bardzo głodni, ponieważ duża część naszej satysfakcji na końcu jedzenia jest determinowana przez nasze oczekiwania, jak powinien wyglądać porządny posiłek. Jeśli czujemy, że zjedliśmy odpowiedni posiłek, nie będziemy chcieli zjeść kolejnego dania już w godzinę później.
Jeśli wielkość naszego posiłku ma znaczenie, to co z wielkością każdego kęsa? Badacze z Uniwersytetu w Utah, Salt Lake City, przeprowadzili prosty eksperyment, który został niedawno opublikowany w Journal of Consumer Research.
Autorzy badań zwerbowali do pomocy lokalną restaurację włoską. Przez 2 dni podawano w niej w dwa lunche i dwa obiady. Badacze wyznaczyli stoliki, przy których goście otrzymali albo niespotykanie dużych rozmiarów widelce (20% większe niż w tradycyjnych restauracjach) albo niespotykanie małe widelce (20% mniejsze niż tradycyjne). Badacze następnie ważyli każdy talerz z jedzeniem, zanim został wydany konsumentowi i ponownie, kiedy od niego wrócił. Tym sposobem badacze ustalili wielkość każdej porcji, którą spożył konsument.
Ostatecznie badania wykazały, że konsumenci, którzy jedli większymi widelcami – jedli mniej i pozostawiali więcej na swych talerzach po skończeniu posiłku.
Dlaczego ludzie jedzący duże porcje jedzą więcej, a ludzie jedzący dużymi widelcami jedzą mniej? Autorzy badania twierdzą, że te zachowania odpowiada ten sam mechanizm. Mniejszy widelec daje mniejszą satysfakcję w osiągnięciu celu. Konsumenci nie czują, że nabierają spore kęsy i nie ma dużego postępu w ich konsumpcji, a zatem satysfakcja z ich jedzenia jest mniejsza. To prowadzi do spożywania większej ilości jedzenia (np. nabierania większych kęsów), w celu zaspokojenia głodu. W rezultacie osoby z mniejszymi widelcami konsumują więcej jedzenia niż osoby używające dużych sztućców.
Jeśli porcja jedzenia jest duża, konsument je więcej, ponieważ nie widzi, że posiłek znacznie się zmniejszył. Dopóki nie spożyje dużo – jego satysfakcja nie zostanie osiągnięta.
Ten argument zwraca także uwagę na interakcję między rozmiarem kęsa a rozmiarem porcji. W podanym eksperymencie konsumenci, którzy otrzymali zarówno małe widelce jak i duże porcje, jedli proporcjonalnie więcej.
Należy jednak zwrócić uwagę, że większy widelec może zachęcać ludzi do spożywania mniejszej ilości pokarmu tylko wtedy, gdy ich celem jest zjedzenie całego posiłku i zaspokojenie głodu.
Ci sami badacze przeprowadzili także eksperyment na studentach, którzy nie byli specjalnie głodni, lecz po prostu chcieli coś przekąsić. Studenci otrzymali sałatkę z makaronem i te same duże i małe widelce, co klienci włoskiej restauracji. Badacze zanotowali, że w tym przypadku większe widelce prowadziły do większej konsumpcji pożywienia.
Zobacz też: Dekalog odchudzania
Źródło: time.com/jd
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!