Urozmaicają one codzienną dietę i wzbogacają nasze doznania kulinarne. Z pomocą przychodzą nam sklepy, w których pojawia się coraz więcej produktów charakterystycznych dla innych kuchni. Nieraz mamy też okazję spróbować różnych specjałów, będąc na wakacjach czy w restauracji. Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie wszystko, co nowe, jest zdrowe. Z pewnością do wartościowych nie można zaliczyć większości popularnych u nas potraw kuchni amerykańskiej czy arabskiej. Za to wiele przysmaków z Włoch, Grecji czy Indii można włączyć do naszego menu. Tamtejsze kuchnie mają wiele zalet, którym warto się przypatrzeć.
włoska
Oprócz popularnych makaronów i pizzy jest w niej wiele bardzo zdrowych produktów, takich jak świeże warzywa, owoce, ryby, chude mięso, oliwa z oliwek. Potrawy zwykle się gotuje lub piecze, rzadko smaży. Pije się tu dużo kawy, która błyskawicznie dodaje energii.
+ kuchnia ta należy do najzdrowszych
+ dostarcza wszystkich składników odżywczych
- potrawy mączne nie służą szczupłej sylwetce
indyjska
Kuchnia ta jest niezwykle różnorodna. Używa się w niej wielu aromatycznych przypraw. Przeważają potrawy wegetariańskie przygotowane z warzyw, roślin strączkowych i ryżu. Niewiele w niej mięsa. Potrawy są zwykle duszone lub krótko smażone.
+ są w niej potrawy pikantne i łagodne
+ jest niskokaloryczna, niezbyt tucząca
+ dobrze chroni przed chorobami serca
- może prowadzić do niedoborów żelaza
grecka
Dużo w niej warzyw i ryb. Popularne jest pieczone mięso i ser feta, a z dodatków czosnek i zioła. Większość potraw zawiera oliwę z oliwek, używaną też do smażenia. W Grecji, podobnie jak w innych ciepłych krajach, najobfitsze posiłki jada się po zachodzie słońca.
+ potrawy są urozmaicone i łagodne
+ dużo w niej "dobrego" tłuszczu (oliwa i ryby)
- objadanie się na noc utrudnia zasypianie
- zbyt dużo oliwy w diecie powoduje tycie
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!