Warzywa krzyżowe chronią przed nowotworami

Obecnie wzrasta liczba zachorowań na różnego rodzaju nowotwory, które niejednokrotnie wykryte zbyt późno lub niewłaściwie leczone doprowadzają do śmierci. Liczne badania dowiodły, iż jednym z czynników wpływających na ryzyko wystąpienia nowotworu jest styl życia, a dokładniej stosowana dieta. Uważa się, że odpowiednio skomponowana dieta może zapobiegać rozwojowi wielu chorób, w tym także chorób nowotworowych.
/ 21.07.2012 05:45

Obecnie wzrasta liczba zachorowań na różnego rodzaju nowotwory, które niejednokrotnie wykryte zbyt późno lub niewłaściwie leczone doprowadzają do śmierci. Liczne badania dowiodły, iż jednym z czynników wpływających na ryzyko wystąpienia nowotworu jest styl życia, a dokładniej stosowana dieta. Uważa się, że odpowiednio skomponowana dieta może zapobiegać rozwojowi wielu chorób, w tym także chorób nowotworowych.

Niezwykle cenne w prawidłowej diecie są warzywa i owoce zawierające witaminy, składniki mineralne, błonnik i przeciwutleniacze. Spośród warzyw wyróżnia się warzywa krzyżowe, które mogą zapobiegać występowaniu różnych nowotworów.

Rośliny krzyżowe to rodzina, do której należą między innymi warzywa kapustne, liściowe i rzepakowate oraz rośliny oleiste i przyprawowe. W rodzinie tej zawierają się zatem: brokuły, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rzepak, jarmuż, gorczyca, rukiew wodna, rukola i chrzan. Warzywa krzyżowe posiadają korzystne dla zdrowia właściwości, ponieważ zawierają w swoim składzie witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy i związki zwane glukozynolanami. Glukozynolany i produkty ich rozkładu nadają tej grupie warzyw charakterystyczny smak i zapach. Ponadto wykazują działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. W związku z tym mogą chronić przykładowo przed infekcjami bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnymi za występowanie znacznego odsetka nowotworów żołądka. Wśród glukozynolanów wyróżnia się między innymi glukobrassycynę, synigrynę, synalbinę, glukorafaninę, glukonapinę i glukoiberynę.

Bardzo istotną rolę w prewencji nowotworów odgrywają glukorafanina i glukobrassycyna, a w szczególności produkty ich rozkładu kolejno sulforafan i indolo-3-karbinol. Zarówno sulforafan, jak i indolo-3-karbinol hamują wzrost i rozwój komórek nowotworowych, wpływają na procesy naprawcze DNA oraz na usuwanie czynników rakotwórczych z organizmu. Oba te związki znajdują się w znaczących ilościach w brokułach, kalafiorze i czerwonej kapuście.

Liczne badania dowiodły, iż spożywanie warzyw krzyżowych obfitujących w glukozynolany wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów piersi, prostaty, trzustki, pęcherza moczowego, jelita grubego i płuc. Ponadto mogą stanowić ważny element terapeutyczny. W związku z tym, zaleca się zwiększenie w diecie ilości spożywanych warzyw krzyżowych, co w rezultacie może wpłynąć na poprawę jakości i wydłużenie życia.

Anastazja Kwiatkowska, dietetyk

VITA-LINE

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA