Pozwala na prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Jednak jej główna funkcja związana jest z metabolizmem, a dokładnie z przetwarzaniem energii chemicznej ze spożywanych pokarmów w tę niezbędną dla prawidłowego działania naszego organizmu.
Co nam może dolegać przy jej niedoborze? Jest tego trochę… bezsenność, brak koncentracji, zawroty głowy, stany zapalne śluzówki nosa i jamy ustnej, pękanie ust, wypadanie włosów, zaczerwienione oczy, nadwrażliwość na światło, uczucie piasku pod powiekami i uszkodzenia rogówki oka.
Gdzie szukać witaminy B₂?
Jej naturalnymi źródłami są sery żółte, białe pieczywo, jaja, makrela, szpinak, marchew, mleko, ziarno pszenicy, płatki owsiane, a z mięs i podrobów wieprzowina, wątroba cielęca i wieprzowa.
mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!