Postęp cywilizacyjny sprawił, że człowiek ma do swojej dyspozycji wiele udogodnień w postaci narzędzi, urządzeń i maszyn. Prawie wszystkie z nich wytwarzają pole elektromagnetyczne. Pole elektromagnetyczne (PEM) jest czynnikiem środowiska mającym pochodzenie naturalne i sztuczne. To układ dwóch pól – elektrycznego i magnetycznego.
Jest ono dla nas niewidoczne i nieodczuwalne. Niestety wykazuje negatywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego też musimy się nauczyć funkcjonować w miejscach gdzie promieniowanie elektromagnetyczne jest szczególnie duże.
Co jest dla nas takie groźne?
Nasze urządzenia domowe pracują na prądzie o częstotliwości 50Hz. Każde z tych urządzeń, jeśli jest podłączone i uruchomione, a my znajdujemy się w jego pobliżu – wpływa na organizm rakotwórczo. Źródłem pola elektromagnetycznego są:
- telewizor, radio
- telefonia komórkowa
- kuchenka elektryczna
- lodówka
- piec elektryczny
- komputery, laptopy, notebooki
- silniki elektryczne
- bezprzewodowe sieci komputerowe
- kuchenki mikrofalowe
- oświetlenie
- aparatura medyczna
- linie wysokiego napięcia
Co jest najbardziej wrażliwe na PEM?
Na oddziaływanie pola elektromagnetycznego najbardziej wrażliwy jest układ nerwowy, endokrynny, rozrodczy i immunologiczny. Najgroźniejszy jest efekt kumulacyjny, czyli długotrwałe i częste przebywanie w polu elektromagnetycznym.
Po czym można rozpoznać negatywne skutki pola elektromagnetycznego?
Częste przebywanie w miejscach, gdzie pole elektromagnetyczne jest wysokie lub gdy długotrwała praca w takich miejscach może skutkować poniższymi objawami:
- przewlekłe zmęczenie,
- zaburzenia pamięci i skupienia uwagi,
- rozdrażnienie,
- zaburzenia snu,
- problemy z płodnością.
Warto wiedzieć, że praca w polu elektromagnetycznym stwarza ogromne ryzyko guzów mózgu, a także negatywnie wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego u dzieci.
Jak się uchronić?
Nie jest możliwe całkowite uniknięcie promieniowania elektromagnetycznego, ale możemy ograniczyć swoje narażenie na nie. Najważniejsze, by zawsze wyłączać i odłączać z sieci wszelkie nieużywane urządzenia elektryczne. Ponadto warto unikać zakładania w domu (zwłaszcza tam gdzie są dzieci) sieci bezprzewodowych oraz dbać o to, by maksymalnie ładować baterie laptopów i telefonów komórkowych i korzystać z odłączonych od sieci urządzeń. Należy też unikać oświetlenia halogenowego i fluorescencyjnego na rzecz LCD.
Jeśli pracujemy w polu elektromagnetycznym możemy zadbać też o nasze menu, wdrażając produkty chroniące przed negatywnymi skutkami PEM. Są to: ryby morskie i owoce morza, sok noni, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, miód Manuka, szpinak, awokado, brokuły, zielona herbata.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!