Album pozwala odkryć polską kuchnię tradycyjną w nowoczesnej formie. Twórczo przetworzone dania prezentowane w książce czerpią z bogactwa smaków naszego kraju. Zróżnicowane propozycje kulinarne zestawione razem tworzą zestaw zaskakujący oryginalnością. Znani i cenieni szefowie kuchni proponują wykwintne menu czerpiąc inspiracje z tradycji różnych regionów Polski. Wśród wybitnych postaci, które prezentują swoje przepisy znaleźli się m.in. Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Grzegorz Labuda - w sumie dwunastu kucharzy.
Książka podzielona została na cztery części i proponuje potrawy na kolejne pory roku z wykorzystaniem ekologicznych produktów sezonowych. Pośród oryginalnych pozycji znajdują się na przykład „Consomme ze smardzów z pieczoną w miodzie scorzonerą” lub „Aksamitna zupa z soczewicy z pomidorami i chrupiącym jajkiem z truflą”. Luksusową publikację wieńczy wyjątkowe, osobiste menu Anny Komorowskiej, która zaprasza do rozsmakowania się w nowej odsłonie narodowej kuchni.
Wszystkie dania opatrzone są doskonałymi graficznie fotografiami, które z prezentowanych potraw czynią nie tylko zachęcające do konsumpcji estetycznie dopracowane dania, lecz także wizualnie atrakcyjne obrazy. We wstępie profesor Jerzy Bralczyk w barwny sposób przedstawia historię polskiej kuchni, powiązania pomiędzy smakiem i językiem oraz omawia rolę kuchni w kulturze.
Z myślą o zagranicznych odbiorcach książka przygotowana została w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej.
Zobacz przepisy i porady w dziale: Kuchnia polska.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!