W świecie tak wielu kulinarnych pokus trudno o to, by nasze dziecko przestrzegało zasad zdrowego żywienia. Idąc na pewne kompromisy możemy jednak wiele zyskać / www.sxc.hu fot. www.sxc.hu

Zdrowy fast-food?

Olej rzepakowy może z powodzeniem zastąpić tłuszcz nasycony – naukowcy opracowali metodę, która pozwala wtłoczyć go do jedzenia typu fast-food tak, by nie straciło ono swojego smaku – czytamy w serwisie Wyborcza.pl.
/ 22.03.2012 12:06
W świecie tak wielu kulinarnych pokus trudno o to, by nasze dziecko przestrzegało zasad zdrowego żywienia. Idąc na pewne kompromisy możemy jednak wiele zyskać / www.sxc.hu fot. www.sxc.hu

Podstawą pomysłu jest zmieszanie oleju rzepakowego z z cząsteczkami etylocelulozy. Może on w takiej postaci zastąpić niezdrowy tłuszcz nasycony, obecny między innymi w żywności typu fast-food. Naukowcy z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie, pod opieką Alejandra Marangoni, zaznaczają, że taka zamiana nie zmieni smaku potraw.

W przeszłości podobne nadzieje wiązano z olestrą. Okazało się jednak, że ludzki organizm nie jest w stanie przetrawić tego tłuszczu.

Polecamy: Tłuszcz - czy zawsze znaczy "wróg"?

Źródło: Wyborcza.pl/mn

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!