Żelazo dla żelaznej odporności

Nadmiar mięsa, cukru, mleka i jego przetworów w diecie zakwasza ślinę, treść żołądka i jelita
Jeśli nasza dieta dostarcza nam zbyt mało żelaza, osłabiony zostaje nasz układ odpornościowy. Niedobór tego pierwiastka może powodować również zmęczenie, a nawet prowadzić do anemii.
/ 10.12.2010 10:00
Nadmiar mięsa, cukru, mleka i jego przetworów w diecie zakwasza ślinę, treść żołądka i jelita

Aby w diecie nie zabrakło żelaza, musimy w niej uwzględnić produkty bogate w ten składnik. Najwięcej żelaza znajdziemy w chudym czerwonym mięsie, rybach i owocach morza, jajach, roślinach strączkowych, pieczywie z pełnego przemiału oraz w zielonych warzywach liściastych.

Produkty bogate w żelazo dobrze jest spożywać wraz z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C, na przykład z niektórymi warzywami albo sokiem cytrusowym, dzięki temu jego wchłanianie będzie zdecydowanie lepsze.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA