U niemowląt i małych dzieci najczęściej dochodzi do alergii pokarmowych na: mleko krowie, jajka, ryby, wołowinę, cielęcinę, cytrusy, truskawki, kakao i orzechy. U dorosłych natomiast na powstanie alergii wpływają przede wszystkim alergeny wziewne: kurz, roztocza czy pyłki.
Okazuje się, że w wyniku podobnej budowy różnych alergenów, mogą one wywoływać podobną reakcję na organizm.
W ten sposób u osób z alergią na jabłka, gruszki, czereśnie, kiwi, pomarańcze, marchew, mango, brzoskwinie i banany możemy przypuszczać powstanie reakcji na brzozę. Alergia na bylicę natomiast objawia się u osób uczulonych na marchew, seler, pietruszkę, szczypiorek, ziarna słonecznika i rumianek.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!