Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

Prowadzisz siedzący tryb życia? Zawsze znajdziesz jakąś wymówkę, żeby nie iść na fitness? Dołóż do tego palenie tytoniu, częste spożywanie alkoholu i zbyt dużą ilość sodu w diecie. A jeśli na dodatek jesteś osobą otyłą, nadciśnienie masz gwarantowane... Jednak możesz z tym walczyć stosując odpowiednią dietę i wprowadzając odrobinę ruchu.
/ 06.04.2010 10:25
Prowadzisz siedzący tryb życia? Zawsze znajdziesz jakąś wymówkę, żeby nie iść na fitness? Dołóż do tego palenie tytoniu, częste spożywanie alkoholu i zbyt dużą ilość sodu w diecie. A jeśli na dodatek jesteś osobą otyłą, nadciśnienie masz gwarantowane... Jednak możesz z tym walczyć stosując odpowiednią dietę i wprowadzając odrobinę ruchu.

Jak obniżyć ciśnienie tętnicze krwi? Jakie produkty spożywać, a jakie wykluczyć z jadłospisu?

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, przyczyniającą się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Do głównych objawów klinicznych nadciśnienia należą: uczucie ucisku, bóle, a także zawroty głowy. Ponadto może pojawić się uczucie zmęczenia i zmniejszenie aktywności życiowej.

Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

Produkty dozwolone w nadciśnieniu tętniczym:

Produkty zbożowe
: pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, pieczywo czerstwe, chleb Graham, mąka pszenna, kukurydziana, gryczana łamana, jęczmienna łamana, ryż, płatki owsiane

Nabiał
: chude mleko, chude sery, chude jogurty, chude kefiry, białka jaj

Mięso
: indyk, kurczak, cielęcina, dziczyzna, chuda wołowina

Ryby
: dorsz, mintaj, morszczuk, kargulena

Warzywa i owoce
: warzywa i owoce - świeże i mrożone, owoce konserwowe niskosłodzone

Napoje
: herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne, woda mineralna niskosodowa, kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna

Przyprawy
: pietruszka liście, kminek, majeranek, oregano, lubczyk, wanilia, cynamon, sok
z cytryny

Produkty zabronione w nadciśnieniu tętniczym:

Produkty zbożowe: pieczywo mocno solone, pieczywo cukiernicze, większe ilości produktów
z mąki razowej, kasze solone/ smażone na tłuszczu zwierzęcym, płatki kukurydziane

Nabiał: sery żółte i topione, tłuste twarogi, jaja na twardo, jaja smażone na tłuszczu zwierzęcym

Mięso: kaczki, gęsi, kiełbasy, pasztety, mięso z widocznym tłuszczem, baranina, wieprzowina

Ryby: węgorz, łosoś, makrela, śledź

Tłuszcze: masło solone, smalec, słonina, margaryny twarde

Owoce i warzywa: warzywa kiszone, solone i konserwowe, odgrzewane, smażone

Napoje: alkohol, mocna kawa, mocna herbata, napoje gazowane

Przyprawy: sól, ocet, musztarda, ketchup, magii, kostki rosołowe, zupy w proszku

Produkty do spożywania w niewielkich ilościach:

Produkty zbożowe: pozostałe pieczywo o niskiej zawartości sodu, mąka sojowa

Nabiał: sery twarogowe półtłuste, jaja całe na miękko

Mięso: chuda wieprzowina, jagnięcina

Ryby: ryby smażone na właściwym oleju

Tłuszcze: oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie

Owoce i warzywa: bakłażan, cukinia, kapusta włoska, kalafior, brokuły, strączkowe – w małych ilościach

Przyprawy: cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie

Ciśnienie tętnicze można obniżyć poprzez zastosowanie odpowiedniej diety i aktywności fizycznej. Zrezygnuj z dosalania, wyklucz też z jadłospisu tłuste potrawy i alkohol. W leczeniu nadciśnienia istotne znaczenie ma również technika przygotowywania posiłków. Gotowanie, pieczenie oraz duszenie bez dodatku tłuszczu będą w tym przypadku najlepszymi metodami.
Dużą rolę w żywieniu przy nadciśnieniu tętniczym odgrywa potas – jego odpowiednia ilość i proporcje w stosunku do sodu. W diecie stosuj produkty o niższej zawartości sodu.

Zawartość sodu w wybranych produktach spożywczych (mg/ na 100g produktu):
ser twarogowy chudy – 41
mięso z piersi z kurczaka, bez skóry – 47
mintaj, świeży – 99
bułki pszenne zwykłe – 379
płatki owsiane – 5
por – 6
grejpfrut – 2
morele, suszone – 5
migdały – 14
dynia, pestki – 18

Przykładowy jadłospis w nadciśnieniu tętniczym

Śniadanie:
Płatki z mlekiem: mleko spożywcze 0,5% tłuszczu, musli z owocami suszonymi
Winogrona
Herbata bez cukru z cytryną

II Śniadanie:
Mus jabłkowy: jabłka, białko jaja kurzego, cukier

Obiad:
Zupa pomidorowa
Dorsz w jarzynach: dorsz świeży, filet, pietruszka korzeń, seler korzeń, marchew, por, margaryna miękka
Ryż
Sok ananasowy

Podwieczorek:
Surówka z owoców: banan, grejpfrut, suszone śliwki, orzech włoski, jogurt naturalny 2% tłuszczu, sok z cytryny

Kolacja:
Papryka nadziewana: papryka czerwona, cebula, makaron bezjajeczny, seler naciowy, pietruszka liście, oliwa z oliwek
Herbata miętowa

Źródło: Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wyd. PWN
Kunachowicz N., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych
produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. PZWL

Ewelina Tabaczar

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA