Nie łudźmy się, że łyknięcie suplementu czy jakiejkolwiek pastylki, której producenci obiecują nam poprawę odporności, załatwi sprawę.
Immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk przestrzegają przed wiarą w taki cudowny środek. Według nich nie istnieją żadne leki, które mogłyby wzmocnić odporność człowieka i uchronić go przed zakażeniem.
Wszelkie preparaty witaminowe, mieszanki składników mineralnych i witamin, naturalne wyciągi roślinne i zwierzęce, a w szczególności preparaty homeopatyczne, które przedstawiane są jako wzmacniacze odporności, nie mają żadnego znaczenia dla rozwoju odporności przeciwzakaźnej.
– czytamy w oświadczeniu ekspertów z Polskiej Akademii Nauk.
Nie brakuje badań pokazujących za to, jak dieta wspiera naszą odporność na drobnoustroje, w tym wirusy. Powinna być urozmaicona, posiłki regularne, bogatsza w owoce i warzywa, do tego nienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki i prebiotyki niezbędne naszej florze jelitowej. Unikać powinniśmy za to nadmiaru cukru.
Obejrzyj galerię i przekonaj się, co powinno codziennie trafiać na twój talerz, jeśli chcesz mieć silną odporność.
Treść artykułu pierwotnie została opublikowana 21.12.2010 na zlecenie Edipresse.
Cynk na odporność przeciwko wirusom
Jak działa? 75% cynku w naszym ciele znajduje się w krwinkach czerwonych, jest też w mięśniach, kościach, włosach i skórze. Odpowiada za wiele procesów w organizmie. Badania dowodzą, że jego niedobór wiąże się z podatnością na rozwój infekcji i stanów zapalnych.
Na łamach naukowego pisma „Cell” badacze wskazali, że cynk jest „wabiony” do komórek odpornościowych, które jako pierwsze reagują na infekcję. Następnie pierwiastek kontroluje i nieco hamuje reakcję immunologiczną. Z kolei przy braku cynku dochodzi do nadmiernego stanu zapalnego. Największy deficyt pierwiastka występuje u ludzi starszych.
Tu go znajdziesz: mięso, mleko i jego przetwory, zboża, nasiona roślin strączkowych, jaja, warzywa i owoce, skorupiaki.
Probiotyki i prebiotyki - ważne dla odporności przeciwko wirusom
Jak działają? Probiotyki to dobre dla zdrowia bakterie, które zasiedlają organizm, zwłaszcza układ trawienny. A właśnie w naszych jelitach znajduje się 80% komórek układu odpornościowego! To tam przechodzą prawdziwe szkolenie, poznają wrogie komórki i zapamiętują, jak sobie z nimi poradzić. Aby ten proces przebiegał sprawnie, musimy mieć zdrową florę jelitową.
Ale jak każdy żywy organizm, również probiotyki potrzebują jedzenia. I tu z pomocą przychodzą prebiotyki – związki, które odżywiają dobre bakterie.
Tu je znajdziesz: Probiotyki znajdziesz w kefirze, zsiadłym mleku i jogurcie, kiszonych ogórkach i kapuście. Najlepiej poznane prebiotyki to inulina i fruktooligosacharydy (FOS). Inulina jest w wielu owocach i warzywach, np. czosnku, cebuli, karczochach, cykorii, szparagach, ale też mniszku lekarskim. Fruktooligosacharydy znajdują się w pomidorach, bananach, a także miodzie.
Połączenie probiotyku z prebiotykiem (np. jogurtu z miodem) określa się mianem synbiotyku. Synbiotyczne połączenia na talerzu są bardzo zdrowe!
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - konieczne dla odporności
Jak działają? Ich ilość w diecie powinna być zrównoważona. Niedobór objawia się wieloma problemami ze zdrowiem, m.in. podatnością na infekcje i stany zapalne. Do wielonienasyconych tłuszczów zaliczamy np. kwas linolowy, alfalinolenowy i dokozaheksaenowy.
Tu je znajdziesz: olej lniany, rzepakowy, ryby takie jak makrela, łosoś, śledź, tuńczyk.
Allicyna powinna gościć w naszym jadłospisie regularnie
Jak to działa? Allicyna to związek wiruso- i bakteriobójczy. W jednym z badań dowiedziono, że przyjmowanie suplementów czosnkowych zawierających allicynę zmniejszało ryzyko przeziębienia, będącego infekcją wirusową. Uczestnicy badania przyjmujący placebo mieli w określonym czasie ponad dwukrotnie więcej przeziębień niż przyjmujący allicynę.
Tu ją znajdziesz: czosnek, cebula.
Owoce i warzywa codziennie! Tak poprawisz odporność na wirusy
Jak działają? Bez nich nie ma mowy o silnej odporności. Owoce i warzywa mają błonnik oraz witaminy i składniki mineralne. Wiele z nich jest bogatych w związki wspierające odporność, jak witaminy D, C, E, cynk, selen, kwas foliowy czy żelazo. Dzięki zawartości błonnika wspierają pracę jelit, wzbogacając florę bakteryjną, a tym samym wpływają korzystnie na odporność.
Gdy za mało pijesz, łatwiej ulegasz infekcjom wirusowym
Jak to działa? Niedobór płynów w orgazmie skutkuje szeregiem problemów zdrowotnych, może objawiać się bólem głowy, suchością skóry, pogorszeniem koncentracji, zmęczeniem i … podatnością na infekcje wirusowe. Jak woda może poprawiać odporność? To proste. Tylko przy odpowiedniej podaży płynów do wszystkich komórek naszego ciała mają szanse dotrzeć związki odżywcze i tlen, sprawniej działa również układ krwionośny. Dzięki temu organizm, także układ odpornościowy, po prostu lepiej pracuje. Wyczerpanie organizmu spowodowane odwodnieniem osłabia barierę odpornościową.
Tu ją znajdziesz: pij wodę mineralną niegazowaną, unikaj wód smakowych, gdyż te zawierają często dodatkowy cukier. A nadmiar cukru może sprzyjać stanom zapalnym i osłabieniu odporności. Dorosły człowiek powinien wypijać co najmniej 1,5 l wody dziennie.
Mleko mamy - najmłodsi też potrzebują specjalnej ochrony przeciwwirusowej
Jak działa? Pokarmu mamy nie można pominąć, jeśli mowa o jedzeniu na odporność. Niemowlęta także wymagają ochrony przed wirusami.
To, co najlepsze, znajdą w mleku mamy: bakteriobójcze enzymy, przeciwciała do walki z drobnoustrojami, składniki mineralne, witaminy wspomagające odporność (np. A, D i C, kwas foliowy), tłuszcze nienasycone oraz glikoproteiny, które odżywiają korzystne bakterie flory jelitowej (której skład ma kluczowe znaczenie dla odporności u dzieci i dorosłych). Wszystko czego maluch potrzebuje!
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!