Alli działa w unikalny sposób, wiążąc się z cząsteczkami enzymów trawiennych, które rozkładają tłuszcze. To zapobiega trawieniu i wchłanianiu pewnej ilości spożytych tłuszczów. Niewchłonięte tłuszcze są wydalane z organizmu w sposób naturalny.
Dzięki temu na każde 2 kilogramy zrzucone w wyniku diety i aktywności fizycznej, alli może spowodować zmniejszenie masy ciała o dodatkowy kilogram.
Alli został opracowany z myślą o stosowaniu w połączeniu z niskokalorycznymi potrawami o obniżonej zawartości tłuszczu. Przekroczenie zalecanej dawki tłuszczu w posiłku zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych wynikających z nieprawidłowej diety. Te działania niepożądane wynikające z nieprawidłowej diety są naturalną reakcją organizmu na preparat alli i zazwyczaj można je wyeliminować, zmniejszając spożycie tłuszczów. Obejmują one gazy z możliwością wystąpienia tłustego plamienia, tłuste lub oleiste stolce oraz możliwość wystąpienia nagłej potrzeby wypróżnienia się.
Wskazania:
alli stosuje się jako środek zmniejszający masę ciała u osób dorosłych z nadwagą (wskaźnik masy ciała BMI > 28 kg/m2).
Alli na odchudzanie powinien być przyjmowany jednocześnie z umiarkowanie niskokaloryczną dietą o obniżonej zawartości tłuszczu.
Przeciwwskazania:
- znana nadwrażliwość na orlistat lub jakąkolwiek substancję pomocniczą;
- równoczesne stosowanie cyklosporyny, warfaryny lub innych doustnych leków przeciwzakrzepowych;
- przewlekły zespół złego wchłaniania;
- cholestazą
- ciążą
- karmienie piersią.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!