Początek jesieni przynosi ze sobą pluchy, szarugi i coraz chłodniejsze dni. Nieustannie zachmurzone niebo sprawia, że tracimy poczucie czasu i ciężko jest nam określić porę dnia…jest po prostu szaro i buro. Trudno jest się zmobilizować, bo brzydka pogoda wraz z silnym wiatrem przywiewa senność i kłopoty z koncentracją.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia, przed którymi trudno jest się ustrzec szczególnie, gdy wokół wszyscy kichają i kaszlą. Nawet zwykłe przeziębienie potrafi dać się we znaki i skutecznie utrudnić normalne funkcjonowanie przez kilka dni. A przecież nękające nas jesienią i zimą choroby to nie tylko kilkudniowe przeziębienia, ale często poważniejsze i długotrwałe infekcje, grypa, angina, zapalenie gardła albo oskrzeli. Za podatność na infekcje odpowiada nasz układ odpornościowy, zwany także układem immunologicznym. Jego zadaniem jest ochrona organizmu przed chorobami poprzez identyfikację, neutralizację i ostateczne pozbycie się wszelkich chorobotwórczych intruzów takich jak rozmaite wirusy, bakterie oraz grzyby. Jeżeli nasz układ odpornościowy jest osłabiony nie możemy liczyć na to, ze będzie skutecznie odpierał ataki drobnoustrojów. Jego osłabienie doprowadzi do braku reakcji na osiedlające się w gardle, oskrzelach czy w śluzówce nosa bakterie a wynikiem tego będzie stan zapalny i choroba. Warto wiedzieć, że są sposoby na to, aby wesprzeć układ immunologiczny, wzmocnić organizm i tym samym ochronić się przed jesienno-zimowymi przypadłościami. Bardzo pomocny jest stary, poczciwy, ale jakże zdrowy tran.
Przesilenia, zmiany pogody, chłody, wichury i jesienne słoty nie będą straszne dla odpornego organizmu.
źródło: Materiały prasowe
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!