Bazylia to roślina roczna z rodziny jasnotowatych o wysokości 30-50 cm o mięsistych liściach rosnących naprzeciwlegle. Bazylia pochodzi z Indii, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie i powszechnie używana jako aromatyczna przyprawa do wielu potraw.
fot. Depositphotos
Bez bazylii trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską, idealnie komponuje się z pomidorami, stanowi także główny składnik aromatycznego pesto. Ponadto dodawana jest do wielu sałatek, dań z maranów, sosów i zup. Poza walorami smakowymi bazylia wykazuje także właściwości lecznicze.
Czy wiesz, że...
Bazylia w Indiach uważana jest za świętą roślinę, we Francji jest rośliną św. Anny (patronki ogrodników) i co rok obchodzone jest jej święto, a w Grecji popularna jest pod nazwą basilikon (od basilikos – królewski i okimoin – pachnieć), czyli królewskie pachnidło.
To aromatyczne zioło okazuje się doskonałym naturalnym lekarstwem zwłaszcza na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Działa przeciwskurczowo, ułatwia trawienie, a zwarte w bazylii olejki eteryczne wykazują właściwości przeciwbakteryjne i antypasożytnicze. Liście bazylii stosuje się w postaci naparów lub odwarów. Napary polecane są w szczególności w przypadku niestrawności, wzdęć oraz braku apetytu. Bazylia pomaga przy przeziębieniu i łagodzi stany zapalne gardła. Ze względu na właściwości uspokajające stosowana jest przy nadpobudliwości, stanach lękowych i depresji. Pomaga na bóle migrenowe, reumatyczne, łagodzi zmęczenie. Działa ściągająco, odkażająco jest składnikiem wielu maści na skaleczenia, a także łagodzi ukąszenia owadów.
Liście bazylii zawierają olejki eteryczne o różnym składzie w zależności od rejonu geograficznego, z którego pochodzi dana odmiana, bazylia z wysp Oceanu Indyjskiego zawiera duże ilości estragolu i mniejsze linalolu, cyneolu i eugenolu, a w tej z południa Europy i Egiptu przeważa linalol.
Czy wiesz, że...
Ze względu na dużą zawartość estragolu, który wykazuje działanie mutagenne, bazylia nie powinna być w nadmiernych ilościach spożywania w ciąży i okresie karmienia, a także podawana niemowlętom i małym dzieciom.
Skuteczne przepisy na bazie bazylii:
Napar na niestrawność i wzdęcia
4-6 g suchych liści zalej 250 ml wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie odcedź. Pij filiżankę niesłodzonego naparu dziennie. W przypadku przewlekłych wzdęć, pij 2-5 filiżanek pomiędzy posiłkami przez 8 dni, a następnie zrób 7-dniową przerwę i znów rozpocznij kurację.
Płukanka na zapalenie gardła
2 łyżki suchych liści gotuj przez 20 minut w 250 ml wody. Odcedź i ostudź. Płucz gardło 2-3 razy dziennie.
Inhalacje na katar
Liście bazylii zalej wrzącą wodą i wdychaj parę. Taka inhalacja pomaga udrożnić drogi oddechowe i złagodzić katar.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!