Czarnuszka - lek na nowotwór?

Małe czarne ziarenko używane jako przyprawa kuchenna i aromatyczny dodatek do pieczywa może zrewolucjonizować leczenie nowotworów. Czarnuszka to roczna roślina pochodząca z Azji.
/ 01.03.2011 06:11

Małe czarne ziarenko używane jako przyprawa kuchenna i aromatyczny dodatek do pieczywa może zrewolucjonizować leczenie nowotworów. Czarnuszka to roczna roślina pochodząca z Azji. Jej nasiona zawierają olejek eteryczny, glikozyd saponinowy oraz tłuszcze. Napar z nasion czarnuszki dawniej był stosowany w schorzeniach żołądkowych oraz jako środek moczopędny i pobudzający laktację. Jak jest dzisiaj? Do czego służy nam czarnuszka?

Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffesona na posiedzeniu Amerykańskiego Towarzystwa Walki z Rakiem podali wiadomość o tym, że nasiona ziela mogą być zastosowane w leczeniu raka trzustki.

Zobacz: Jak zdiagnozować raka trzustki?

Do takiego wniosku doprowadziły badania, które zostały przeprowadzone na zwierzętach cierpiących na nowotwór jelita grubego. W czasie badań nie poznano mechanizmu działania czarnych ziarenek. Jednak to nie zmienia faktu, że u 67% badanych zwierząt zaobserwowano zmniejszenie się nowotworu.

Podczas badań stwierdzono ochronne działanie czarnuszki na komórki wątroby poddawane oddziaływaniu toksyn. Kolejne dobre informacje donoszą , że nasiona czarnuszki działają przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie.

Olej z nasion czarnuszki zawiera witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich przeważa kwas oleinowy oraz linolowy. Osoby ze skłonnościami do alergii, które stosują olej z nasion czarnuszki zauważają złagodzenie objawów kataru alergicznego.

Czy warto zastosować nasiona czarnuszki? Czy to tylko kolejny hit w medycynie? Czy stosowanie ziela nie pogorszy sytuacji osób chorych na nowotwór? Badania nad czarnuszką trwają nadal. Zanim poznamy wyniki kolejnych badań, stosujmy nasiona czarnuszki, bowiem są nieszkodliwe i spożywane jako przyprawa od wielu lat. Zioło jeśli nie pomoże- na pewno nie zaszkodzi, a poprawi smak wieloziarnistego chleba, żytniego, jęczmiennego oraz białego pieczywa.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!