Czy kurkuma szkodzi nerkom? Poznaj właściwości i skutki uboczne tej wyjątkowej przyprawy

czy kurkuma szkodzi na nerki fot. Adobe Stock, oilslo
Kurkuma jest bezpieczna dla zdrowia i dobrze tolerowana, jednak u niektórych osób może powodować skutki uboczne. Chociaż specjaliści podkreślają jej korzystny wpływ u osób z przewlekłą niewydolnością nerek, to jednak nadmiar kurkumy może szkodzić nerkom.
/ 21.10.2021 11:26
czy kurkuma szkodzi na nerki fot. Adobe Stock, oilslo

Spis treści:

  1. Właściwości kurkumy
  2. Czy kurkuma szkodzi nerkom?
  3. Skutki uboczne spożywania kurkumy

Właściwości kurkumy

Kurkuma jest popularną przyprawą z rodziny imbirowatych o żółtym kolorze (nadaje go kurkumina). Stanowi główny składnik curry. Jest to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Kurkuma jest ceniona przede wszystkim za właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Badania dowodzą, że kurkuma stosowana regularnie:

  • obniża cholesterol LDL i trójglicerydy we krwi, a podwyższa „dobry cholesterol” HDL,
  • łagodzi zapalenie stawów i inne stany zapalne występujące w wielu chorobach przewlekłych (alergii, chorobach dróg oddechowych, chorobach neurologicznych, dermatologicznych),
  • zapobiega cukrzycy,
  • zapobiega chorobie Alzheimera,
  • wspomaga usuwanie toksyn przez wątrobę,
  • korzystnie działa na skórę (zapobiega trądzikowi, egzemie, przyspiesza gojenie ran i zmian łuszczycowych, opóźnia starzenie),
  • zapobiega skutkom ubocznym intensywnego wysiłku,
  • wspomaga regenerację mięśni,
  • hamuje demineralizację kości,
  • zmniejsza niepokój i lęki,
  • wspomaga zdrowie metaboliczne.

Problemem jest jednak niska przyswajalność kurkumy w przewodzie pokarmowym. Niektóre składniki mogą znacznie zwiększać jej wchłanianie – np. zawarta w pieprzu piperyna, zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%. Dlatego najlepiej stosować połączenie tych składników.

Czy kurkuma szkodzi na nerki?

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) związki zawarte w kurkumie uznała za „ogólnie bezpieczne”. Mimo dobrego profilu bezpieczeństwa uważa się jednak, że w dużych ilościach kurkuma może szkodzić nerkom. Zwiększa ryzyko powstania kamieni nerkowych ze względu na podnoszenie poziomu szczawianu w moczu.  

Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wartość dopuszczalnego dziennego spożycia kurkuminy wynosi 0-3 mg/kg masy ciała.

Z drugiej strony właściwości kurkumy są cenione właśnie przez wzgląd na korzystne działanie u osób z przewlekłą niewydolnością nerek. Według jednej z prac opublikowanej w „Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology” kurkumina poprawia stan nerek, zmniejszając ich uszkodzenie i obniżając poziom markerów, świadczących o zapaleniu i obumieraniu komórek nerkowych, w przypadku przewlekłej niewydolności nerek.

Jakie skutki uboczne może powodować spożywanie kurkumy?

Kurkuma może nie tylko podnosić stężenie szczawianów w moczu i sprzyjać kamicy nerkowej, ale również powodować inne skutki uboczne:

  • biegunkę,
  • nudności,
  • refluks,
  • zgagę,
  • ból głowy,
  • zawroty głowy,
  • wysypkę,
  • nasilenie choroby dróg żółciowych,
  • krwawienia – przyczyną może być rozrzedzenie krwi u osób z zaburzeniami krzepliwości lub przyjmujących leki rozrzedzające krew,
  • nadmierne obniżenie glukozy – niebezpieczne szczególnie u osób z cukrzycą przyjmujących insulinę.

Na suplementy z kurkumą powinny uważać kobiety w ciąży, gdyż składnik ten zwiększa czynność skurczową macicy i może prowadzić do przedwczesnego porodu.

Kurkuma może wchodzić w interakcje z innymi lekami. Ostrożność powinny zachować osoby stosujące leki rozrzedzające krew, leki na serce, chemioterapię, antydepresanty, antybiotyki, leki przeciwhistaminowe (przeciwalergiczne). Jednoczesne spożywanie kurkumy może zmieniać działanie tych leków.

Powyższe skutki uboczne są jednak obserwowane tylko u niektórych osób. Badania wskazują, że nawet wysokie dawki kurkuminy (do 8000 mg/dzień) z reguły są dobrze tolerowane przez organizm i bezpieczne dla zdrowia.

Źródła:
S.J. Hewlings, D.S. Kalman, Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031,
R. Radhakrishnan, Is Turmeric Bad for Your Kidneys?, www.emedicinehealth.com/is_turmeric_bad_for_your_kidneys/article_em.htm,
B.H. Ali i inni, Curcumin Ameliorates Kidney Function and Oxidative Stress in Experimental Chronic Kidney Disease, https://doi.org/10.1111/bcpt.1281.

Czytaj także:
Czy można jeść surową cukinię?
Trujące owoce cisu – co zrobić w przypadku połknięcia?
Surowy czosnek szkodzi – właściwości i skutki uboczne czosnku
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA