Składniki płynu: owoc jałowca, pączki sosny, kłącze tataraku, ziele skrzypu polnego Wszystkich ziół bierzemy po 50 g.
Wsypujemy do dużego garnka 7 łyżek zmieszanych ziół i zalewamy 2 litrami i gotujemy przez 10 minut.
Ostawiamy pod przykryciem na 30 min. Odcedzamy i wlewamy wywar do gorącej wody i przemywamy twarz.
Inna mieszana: koszyczek arniki, kwiat nagietka, koszyczek rumianku, kora wierzby
Składniki mieszamy w równych ilościach, zalewamy łyżkę ziół szklanką wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, studzimy i przemywamy twarz.
Ziała do picia: liść maliny, liść jeżyny, liści czarnej porzeczki, liść brzozy, kwiat stokrotki, kłącza perzu
Zioła w równych proporcjach zalewamy wrzątkiem,zaparzamy i pijemy po posiłkach.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!