Herbata.

Czy zielona herbata pomaga schudnąć?

Napary z zielonej herbaty mogą być wykorzystywane m.in. w leczeniu i profilaktyce nowotworów, próchnicy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca i układu krążenia, a także do odchudzania. Zielona herbata w przeciwieństwie do czarnej nie jest poddawana procesowi fermentacji, dlatego ma barwę oliwkowo-zieloną.
/ 04.01.2012 11:44
Herbata.

Czym różni się otrzymywanie herbaty zielonej od czarnej?

Herbaty czarne poddawane są fermentacji, natomiast herbaty zielone otrzymywane są bez tego etapu. W celu otrzymania herbaty zielonej świeże liście po procesie więdnięcia poddane są mocnemu ogrzewaniu na parze wodnej w celu zniszczenia enzymów – stąd kolor liści oliwkowo-zielony. Następnie, po odparowaniu wody, liście herbaty delikatnie się zwija
i natychmiast suszy.

Działanie przeciwnowotworowe

W skład herbaty wchodzą katechiny należące do związków o działaniu antyoksydacyjnym (hamują reakcje utleniania w procesach oksydacyjnych m.in. witaminy E i C, a także glutationu). Spośród katechin zielonej herbaty największe znaczenie odrywa związek zwany EGCG – galusan epigalokatechiny. 

Działania przeciwutleniające katechin powoduje, że zmniejszają ryzyko nowotworów, głównie przewodu pokarmowego.

Próchnica

Zielona herbata może być także wykorzystywana w profilaktyce próchnicy zębów. Wynika to z zawartości jonów fluorkowych wystarczających do regulacji procesów kariostatycznych.

Redukcja masy ciała

Picie naparów zielonej herbaty może przyczynić się do zmniejszenia tkanki tłuszczowej, a więc i zmniejszenia masy ciała przez współdziałanie związków polifenolowych – katechin – z kofeiną, a dokładnie teiną.  Powoduje to wzrost termogenezy, a więc wzrostu spalania kalorii. Zielona herbata wywiera także wpływ na ilość i wielkość komórek tłuszczowych.

Oprócz tego wyciąg z zielonej herbaty hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za trawienie tłuszczy: lipazy żołądkowej i lipazy tłuszczowej. Prowadzi to do zmniejszenia przyswajania tłuszczu w jelitach i zwiększonego usuwania go z kałem.

Zobacz też: Herbatki ziołowe - smaczne i zdrowe!

Serce i układ krążenia

W skład zielonej herbaty wchodzą związki polifenolowe, które zmniejszają ryzyko ataku serca. Składniki zielonej herbaty działają wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zielona herbata na dużo wyższy potencjał antyoksydacyjny od herbaty czarnej, wynosi on 436 mg witaminy C w filiżance herbaty. Oprócz tego katechiny zawarte w zielonej herbacie wpływają hamująco na migrację komórek mięśniowych gładkich i ich rozmnażanie, przez co ograniczają zwężenie światła tętnic.

Nadciśnienie tętnicze

Badania wykazują także pozytywną rolę zielonej herbaty w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Katechiny zawarte w herbacie powodują rozkurcz naczyń zależny od uwolnienia z komórek śródbłonka tlenku azotu w wyniku przemian argininy w cytrulinę. Tlenek azotu bierze udział w reakcjach blokujących stan zapalny śródbłonka naczyniowego. 

Pamięć i układ nerwowy

Zielona herbata hamuje aktywność enzymu rozkładającego acetylocholinę, przez co może poprawiać pamięć, a także zapobiega gromadzeniu się w komórkach nerwowych  amyloidu – białka przyczyniającego się do rozwoju chorób demencyjnych. Napary z zielonej herbaty mogą być przez to stosowane u osób z chorobą Alzheimera.

Zobacz też: Yerba mate - herbata na pobudzenie

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!