kminek fot. Panthermedia

Kminek zwyczajny - księga ziół

Występuje dziko w środkowej i północnej Europie, w Afryce oraz częściowo w Azji. Używano go jako przyprawy już za czasów pierwszych Piastów.
Marta Wilczkowska / 28.01.2013 14:35
kminek fot. Panthermedia
Zastosowanie kminku:

- W OGRODZIE:
jest rośliną dwuletnią. Lubi żyzne, wilgotne gleby, wypuszcza długie pędy kwiatowe.  Kwitnie od maja do czerwca. Wartość leczniczą mają owoce, które dojrzewają w lipcu.

- W GOSPODARSTWIE DOMOWYM: przede wszystkim stosuje się go jako przyprawę do wielu potraw warzywnych i mięsnych. Słomę kminkową dodaje się do paszy podobno wzmaga mleczność u bydła.

- W MEDYCYNIE: napar z nasion ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, a także mlekopędne. Stosuje się go przy wzdęciach, kolce jelitowej, niestrawności, braku apetytu, a u karmiących matek w celu pobudzenia laktacji
i dobrego trawienia u niemowląt.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!