Żółte ziarenka pomimo swej słodkości, nie tuczą, ale pomagają w odchudzaniu. Obecnie znamy około 200 odmian kukurydzy. W Polsce uprawia się słodką odmianę, która najlepiej smakuje we wrześniu.
Warto jeść kukurydzę gdyż ma niewiele kalorii (140 g kukurydzy to 123 kcal), ale jest bardzo sycąca. Kukurydza zawiera selen, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Inne ważne składniki to żółte barwniki - luteina i zeaksantyna.
Dlaczego tak cenne są składniki kukurydzy?
Selen
To przeciwutleniacz, który wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego niedobór utrudnia obronę przed infekcjami. Jest to mikroelement wpływający na przedłużenie młodości.
Witamina E
To tzw. miotła wolnych rodników. Witamina ta odpowiada za prawidłowy rozwój mięśni i zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych.
Witamina B3
Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie kukurydzy zmniejsza ryzyko chorób serca. Według badań spożywanie kukurydzy obniża poziom cholesterolu o 22 %. Witamina ta ma dobroczynny wpływ na stan skóry oraz włosów.
Luteina i zeaksantyna
Są to karotenoidy, które ochraniają procesy widzenia przed ich degeneracją. Luteina zapobiega zwyrodnieniu plamki związanemu z wiekiem (AMD)- choroby nasilającej się po 50. roku życia. Luteina odgrywa ważną rolę w profilaktyce zaćmy.
Kukurydza jest przyjacielem w odchudzaniu. To błonnik w niej zawarty wspomaga odchudzanie. Wynika to z tego, że pod wpływem wody zwiększa swoją objętość od 4 do 6 razy i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Błonnik zmniejsza ryzyko hemoroidów i zapalenia uchyłków okrężnicy-małych uwypukleń błony śluzowej jelita grubego. Kto cierpi na reumatyzm i zapalenie dróg moczowych powinien pic napar z brązowych nitkowatych pasemek, które są między liśćmi a ziarnami.
Najlepiej kupować kolby owinięte liśćmi, które są jednolicie wybarwione. Kupioną kukurydzę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Po dłuższym czasie straci słodki smak.
Zachęcamy do przygotowania kukurydzy z grilla (po meksykańsku):
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy,
- 1 limonka,
- liście sałaty,
- serek typu feta,
- oliwa z oliwek,
- pieprz cayenne.
Etapy przygotowania:
Kukurydzę nadziej na szpatułki do szaszłyków. Ser pokrój na drobne kawałeczki. kolby kukurydzy posmaruj oliwą i obtocz w serze. Posyp pieprzem. Kukurydzę piecz na grillu około 10 minut. Obracaj ją by się równo zarumieniła. Upieczone kukurydze ułóż na liściach sałaty. na koniec skrop je sokiem z limonki.
Smacznego!
Źródło:
Samo zdrowie nr 9/119, Nasze zdrowie Nr3, "Co nam szkodzi a co nie?" Readers Digest
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!