Zioło ma dość szerokie spektrum i zastosowanie. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, ale także wyksztuśnie, rozkurczowo, moczopędnie, żółciopędnie i korzystnie odziałuje na żołądek
Napar z ziela stosuje się: wewnętrznie - w chorobach przewodu pokarmowego (szczegółnie wątroby), nerek i pęcherza, a także przeciwkaszlowo w przeziębieniach; zewnętrznie - do płukania jamy ustnej i gardła w przeziębieniach i stanach zapalnych, a także do kąpieli w różnych chorobach skóry.
Napar z ziela lebiodki:
Dwie łyżki ziela lebiodki zalać dwiema szklankami wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem 15 minut. Zdjąć przykrycie, odstawić na 10 minut. Następnie przecedzić. Pić pół szklanki naparu trzy razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem jako lek żołądkowy i rozkurczowy a po posiłkach jako lek wyksztuśny. Napar można także stosować do płukania jamy ustnej i gardła.
Zioła żółciopędne:
Skład - ziele lebiodki 50g, ziele bożego drzewka 50g, ziele rumianku rzymskiego lub pospolitego 50g, ziele szanty 25g, ziele nawłoci 25g, ziele rdestu ptasiego 25g, owoc bzu czarnego 25g. Półtorej łyżki tej mieszanki ziołowej wsypać do termosu i zalać dwiema szklankami gotującej wody. Termos zamknąć i odstawić na co najmniej godzinę. Pić po 2/3 szklanki rano na czczo i wieczorem przed snem, jako środek żółciopędny w niedoczynności wątroby.
mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!