Filiżanka naparu z lipy fot. Fotolia

Lipa - lecznicze właściwości lipy

Lecznicze właściwości lipy znane są od dawna. Przydaje się szczególnie podczas zimowych chłodów i sezonowych przeziębień
Marta Wilczkowska / 28.01.2013 14:21
Filiżanka naparu z lipy fot. Fotolia
"Gościu, siądź pod mym liściem, a odpocznij sobie! Nie dojdzie Cię tu słońce, przyrzekam ja Tobie" pisał Jan Kochanowski w jednej ze swoich fraszek. Od dawien dawna lecznice właściwości lipy są równie znane, co chętnie wykorzystywane.

Lipa to powszechnie rosnące w Polsce drzewo, ze względu na reprezentacyjne walory często sadzone w szpalerach wzdłuż dróg, w parkach i na skwerach. Oprócz kojącego w upalne dni cienia, oferuje także inne korzyści - kwiatostany lipy podawane w postaci syropów, naparów czy wyciągów są skutecznym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem.

Kwiatostany lipy (błednie zwane kwiatami z lipy) pomagają zwalczyć gorączkę, wyleczyć anginę, grypę, zapalenie gardła czy oskrzeli. Często stosowane w celu ukojenia nerwów oraz nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych z nimi związanych. Oprócz tego lipa wykazuje korzystnie wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych obniżając ciśnienie krwi, pomagając zwalczać arteriosklerozę czy inne schorzenia wieńcowe. Napary z lipy można robić w domu z własnoręcznie uzbieranych kwiatostanów lub kupić w aptece gotowe herbatki lub preparaty.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!