Ziołowe wspomaganie
1. Nocne poty
Wieczorem przygotuj sobie relaksacyjną kąpiel, dzięki której będziesz się mniej pocić w nocy: Wymieszaj po dwie łyżki kory dębu, suszonej mięty, szałwii, kory wierzby i ziela bukwicy. Pięć łyżeczek mieszanki zalej dwoma litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut. Odstaw z ognia, pozostaw pół godziny pod przykryciem. Następnie przecedź i wlej wywar do wanny, uzupełnij ciepłą wodą. Odpoczywaj nie dłużej niż 15 minut. Na nadmierne pocenie się pomaga również napar z szałwii (dwie łyżeczki na szklankę wrzątku, parzyć 5 minut), wypity pół godziny przed snem.
2. Bezsenność i niepokój
3. Niedobór hormonów
Soja, pluskwica groniasta i niepokalanek pieprzowy to rośliny, które zawierają fitoestrogeny – substancje, które w organizmie działają podobnie jak żeńskie hormony. Specjaliści zalecają, aby zażywać preparaty przygotowane z tzw. standaryzowanych wyciągów z tych roślin – będą skuteczniejsze. Na własną rękę możesz jadać potrawy z dodatkiem soi, pić ziołowe herbatki z liści malin lub drapacza lekarskiego (napar sporządź według przepisu na opakowaniu ziół). To doskonały naturalny sposób na menopauzę.
UWAGA: Nawet zioła mają działania uboczne, dlatego stosuje je zgodnie z opisem na opakowaniu!
Dojrzała dieta
1. Mleko na menopauzę
Kiedy hormony przestają chronić kości, wzrasta ryzyko osteoporozy. Wiadomo, że chorobie tej trzeba zapobiegać od najmłodszych lat, ale w średnim wieku też nie jest za późno, by zadbać o kości. Pij mleko (jest źródłem najlepiej przyswajalnego wapnia), jogurty, jedz żółty ser, sardynki, rośliny strączkowe. Pamiętaj, że aby wapń dobrze się przyswoił, potrzebny jest fosfor, który znajduje się w rybach, mięsie, jajach, produktach zbożowych, serach. Ważną dla kości witaminę D wytworzy twój organizm podczas spaceru w słoneczne dni. Zimą i jesienią jedz ryby i pij tran – w nich znajduje się witamina D.
2. Warzywa na menopauzę
Dieta bogata w warzywa (zwłaszcza liściaste, gotowane na parze) pomaga utrzymać prawidłową wagę, dostarcza minerałów, takich jak magnez czy potas. Wspomaga trawienie. Pij soki z marchwi, rzepy, selera i pietruszki. Jedz sałatki z kiełkami. Gotuj lekkie, warzywne buliony.
autorka jest redaktorką dwutygodnika "Pani domu"
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!