Menu bogate w ryby morskie, olej lniany i rzepakowy oraz orzechy może zapobiegać poważnym kłopotom ze wzrokiem - twierdzą australijscy naukowcy. Kwasy omega-3 zawarte w tych produktach obniżają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) nawet trzykrotnie. Ta przewlekła choroba pojawia się najczęściej u osób po 50. roku życia. Jest wywołana uszkodzeniem najważniejszej części siatkówki, która odpowiada za widzenie przedmiotów znajdujących się w środku pola widzenia. Umożliwia ona też postrzeganie barwi rozróżnianie szczegółów, co gwarantuje możliwość czytania, pisania, rozpoznawania twarzy, przedmiotów czy oglądania telewizji. Kwasy omega-3 są ważnym składnikiem siatkówki, wzmacniają ją i chronią przed wolnymi rodnikami. Biorą też udział w przetwarzaniu impulsów świetlnym na nerwowe - odbierane przez mózg. Aby zachować dobry wzrok na długie lata, sięgaj po ryby morskie dwa, trzy razy w tygodniu, a do sałatek dodawaj codziennie garść orzechów lub łyżkę oleju.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!