Przebojowe ziarenka
Orkisz to po prostu odmiana pszenicy. Różni się jednak od tradycyjnego zboża budową i właściwościami. Ziarno otacza dość gruba łuska, która chroni je przed zanieczyszczeniami. Ale to nie ona jest najzdrowsza. Wszystko, co cenne, kryje się w niepozornych ziarenkach:
- białko – niezbędne do budowy i regeneracji komórek;
- nienasycone tłuszcze – obniżają poziom cholesterolu;
- błonnik – usprawnia pracę przewodu pokarmowego;
- witaminy z grupy B – wzmacniają nerwy i poprawiają przemianę materii;
- składniki mineralne – żelazo (chroni przed anemią), potas (obniża ciśnienie krwi), wapń (dba o kości), cynk (wzmacnia odporność), krzem (niezbędny dla skóry, włosów i paznokci).
Dojrzały orkisz zawiera ponadto rodanid. Substancję, która wzmacnia odporność i zapobiega niedokrwistości.
Leczy i odchudza
Naukowcy twierdzą, że menu bogate w orkiszowe produkty wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi. Orkiszowe pieczywo oraz makarony sprawdzają się w diecie diabetyków, regulując poziom cukru i insuliny we krwi. Z kolei lekkostrawne rozgotowane kasze wzmacniają i regenerują organizm. Warto włączyć je do diety rekonwalescentów, seniorów i dzieci. Uważa się także, że orkisz wspomaga trawienie, utrzymuje w zdrowiu żołądek i jelita. Przy zaparciach najlepsze są chleb i grysik pełnoziarnisty oraz nasiona orkiszu. Przy skłonnościach do biegunek warto sięgnąć po zapierające kleiki.
Z orkiszem powinny się też zaprzyjaźnić osoby odchudzające się. Ziarna o słodkawo-orzechowym smaku przyspieszają przemianę materii i utrudniają przyswajanie tłuszczu.
Uwaga! Orkisz zawiera gluten. Powinny go unikać osoby cierpiące na celiakię oraz uczulone na białko pszenicy.
Pyszny przepis na chleb z orkiszem
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 1 litr ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- garść nasion słonecznika
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli do smaku
Wymieszaj mąkę orkiszową, pszenną i sól. Mleko podgrzej, rozpuść w nim cukier, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Rozczyn połącz z mąką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodawaj małymi porcjami ciepłą wodę, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Ugniataj tak długo, aż zacznie odchodzić od miski. Potem odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Uformuj bochenki, ułóż je na blaszce, posyp słonecznikiem. Piecz ok. godziny w temp. 200°C. Czas przygotowania: ok. 2 godzin, 1 kromka – ok. 70 kcal.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!