Ta roślina to prawdziwa kopalnia cennych minerałów (m.in. żelaza, wapnia, miedzi) oraz witamin (zwłaszcza z grupy B i E). Przygotowany z niej kisiel podnosi odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Można go podawać małym dzieciom.
Wystarczy przebrać szklankę nie oczyszczonego owsa, wypłukać i zalać 5 szklankami przegotowanej, ciepłej wody. Następnie wszystkie składniki gotować na małym ogniu przez 5 minut. Kisiel należy pić 3 razy dziennie na godzinę przed jedzeniem po jednej szklance.
Kuracja ta pomaga również przy reumatyzmie, chorobach serca, bólach mięśniowych, obniża poziom cukru we krwi i złego cholesterolu, łagodzi stany zapalne nerek i wątroby.
źródło: mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!