Przyprawy poprawiające trawienie - 7 świątecznych przypraw

Świąteczne przyprawy na przejedzenie fot. Fotolia
Nie tylko pięknie pachną, ale także wspierają twój układ pokarmowy. Sprawdź, jak je wykorzystać
Agnieszka Czechowska / 18.04.2016 12:25
Świąteczne przyprawy na przejedzenie fot. Fotolia

Wcale nie musisz mieć świetnie wyposażonej apteczki, żeby sobie pomóc. Wystarczy, że w przypadku kłopotów z żołądkiem zastosujesz którąś ze świątecznych przypraw!

1. Cynamon

Ma właściwości pobudzające apetyt i poprawiające trawienie. Jego olejki działają również uspokajająco i rozluźniająco.
Przepis: Łyżeczkę cynamonu zalej 250 ml wrzącej wody. Pij szklankę naparu 2-3 razy dziennie jako środek na niestrawność.

2. Goździki

Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają apetyt. Mają leczniczy wpływ na wrzody żołądka.
Przepis: 1-2 łyżeczki rozdrobnionych goździków zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem 3 min. Pij w przypadku bólów brzucha.

3. Anyż

Jego owoce mają kształt gwiazdki i intensywny aromat. Działają uspokajająco i pomagają pokonać kłopoty gastryczne.
Przepis: Łyżkę sproszkowanych owoców zalej szklanką wrzątku. Gotuj 10 minut. Pij przy wzdęciach i skrętach kiszek.

4. Imbir

Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa rozkurczowo, leczy wzdęcia, łagodzi mdłości i  przeciwdziała wymiotom.
Przepis: Plasterek świeżego kłącza imbiru zalej wrzątkiem i trzymaj 10 minut pod przykryciem. Pij letni napój małymi łyczkami.

5. Gałka muszkatołowa

Działa rozkurczowo, odkażająco, leczy niestrawność, przeciwdziała zaparciom, hamuje procesy fermentacyjne w jelitach.  
Przepis: łyżeczkę rozdrobnionego owocu ziela zalej szklanką wrzątku. Po 15 min przecedź. Pij małymi porcjami kilka razy dziennie.

6. Ziele angielskie

Ma sporo olejków lotnych, tłuszczów, skrobi, pektyn i barwników. Zmniejsza nadkwasotę i działa przeciwzapalnie.
Przepis: Sięgnij po kubek ciepłego mleka z miodem i szczyptą gałki muszkatołowej. To zmniejszy zgagę i dodatkowo lekko rozgrzeje.

7. Kurkuma

Ma działanie żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomaga chronić wątrobę i odtruwa.
Przepis: Dodawaj ją do tłustych dań (np. smażonych mięs). Możesz też sięgnąć po napar (łyżeczka kurkumy na szklankę wrzątku).

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA