Wskocz na rower
Kiedy jesteśmy aktywni fizycznie, zwiększa się liczba białych krwinek (leukocytów), które bronią nas przed szkodliwymi drobnoustrojami. Poza tym cały organizm jest lepiej dotleniony, krew żywiej krąży, a wraz z nią komórki odpornościowe.
Kolorowa dieta
Im więcej w jadłospisie warzyw i owoców, tym lepiej. Zawierają one witaminy i minerały, które pomagają budować odporność. Zwróć uwagę zwłaszcza na:
- witaminę A – znajduje się m.in. w jajach, serach, mięsie, pomidorach i marchwi;
- witaminę C, której bogatym źródłem są np. papryka, jabłka, kalafior, brokuły, pomidory;
- witaminę E – znajdziesz ją w olejach roślinnych, jajach, orzechach, mleku i brukselce.
Nie zapominaj również o czosnku, który działa bakteriobójczo oraz obniża poziom cholesterolu.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!