Syrop z cebuli - przepis, dawkowanie, właściwości, przeciwwskazania

Syrop z cebuli to specyfik medycyny ludowej stosowany tradycyjnie w kaszlu i innych dolegliwościach układu oddechowego. Mogą go pić już roczne dzieci oraz kobiety w ciąży. Syrop z cebuli to także dobry środek wzmacniający oporność, dlatego warto stosować go również profilaktycznie.


Syrop z cebuli z cynamonem, goździkami i anyżem

Zarówno cynamon, goździki jak i anyż mają właściwości przeciwzapalne i dezynfekujące. Przy okazji rozgrzewają i nadają syropowi przyjemnego, korzennego smaku oraz aromatu. By wzbogacić w nie miksturę, weź 2 gwiazdki anyżu, 4 goździki i sporą szczyptę cynamonu. Rozetrzyj razem w młynku lub moździerzu i wymieszaj z pozostałymi składnikami syropu odstaw na noc.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!