Zalety jedzenia jabłek
- Chronią układ krążenia. Jabłka to bogate źródło kwercetyny - przeciwutleniacza, który uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się nich blaszek miażdżycowych.
- Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. To też zasługa kwercetyny, której działanie przeciwrakowe jest wyjątkowo efektywne.
- Pomagają przy zaparciach. Dzieje się tak, ponieważ obecny w surowych jabłkach błonnik poprawia pracę jelit.
- Są skutecznym lekarstwem przy biegunce - wtedy należy spożywać je duszone.
- Dodają sił. Pod tym względem prym wiodą jabłka suszone. Dostarczają nam one aż sześć razy więcej energii niż świeże owoce.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!