korzeń, imbir fot. Dreamstime.com

Żeń-szeń: Zastrzyk witalności

Chińscy medycy zalecają żeń-szeń od ponad 4 tys. lat. Współczesne badania potwierdziły jego moc.
/ 21.04.2010 11:33
korzeń, imbir fot. Dreamstime.com
Łacińska nazwa tej rośliny (Panax ginseng) oznacza środek na wszystkie dolegliwości. Nie ma w tym określeniu przesady. Żeń-szeń reguluje pracę całego organizmu, zapobiegając w ten sposób wielu chorobom.

- Swoje dobroczynne właściwości żeń-szeń zawdzięcza przede wszystkim ginsenozydom. Związki te sprawiają, że do narządów wewnętrznych dociera więcej tlenu. Dzięki temu mamy więcej energii
i jesteśmy bardziej wytrzymałe na wysiłek – zarówno fizyczny, jak i umysłowy. Ginsenozydy zwiększają też odporność na infekcje, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom cholesterolu, a także opóźniają starzenie organizmu. 

- Stosowanie preparatów z żeń-szeniem wymaga cierpliwości. Pierwsze efekty będą odczuwalne dopiero po 2–3 tygodniach. Jednorazowa kuracja nie powinna jednak trwać dłużej niż 2 miesiące. Żeń-szeń stosowany w nadmiarze, tak jak inne zioła, może wywołać objawy uboczne, np. ból głowy, złe samopoczucie.
 
- Jeśli masz wysokie ciśnienie,  chorujesz na serce lub cukrzycę, przed zastosowaniem żeń-szenia skonsultuj się z lekarzem.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!