"Złoty" aloes
Ta roślina jest uważana za jedną z najcenniejszych w naturalnym leczeniu.
Przez pierwszy tydzień pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce godzinę przed posiłkiem. W drugim tygodniu dawkę zwiększamy do 1 łyżki stołowej.
Nie wolno jej podawać przy krwotokach, zapaleniach pęcherza moczowego i kłębków nerkowych i kobietom w ciąży.
Nie stosuje się większych dawek nalewki z aloesu niż 0,5-1 g dziennie na osobę, ponieważ może spowodować podrażnienie jelit lub poronienie u kobiet ciężarnych.
Pokrzywa z brzozą lub nasturcją
Ojciec Klimuszko, znakomity polski zielarz, na problemy z włosami polecał niezawodną nalewkę ziołową.
3 łyżki ziela pokrzywy i 3 łyżki liści brzozy trzeba zalać 3/4 litra spirytusu rozcieńczonego pół na pół z wodą. Odstawia się to na 10 dni. Po przecedzeniu trzeba nacierać tą nalewką włosy i głowę.
Skuteczna jest również nalewka z liści pokrzywy i nasturcji. Te składniki w równych proporcjach należy zalać wódką i pozostawić na 3 tygodnie. Po sklarowaniu wcierać we włosy. Wtedy ani jeden włos "nie spadnie nam z głowy".
Czosnkówka
Doskonałym lekarstwem na miażdżycę jest czosnek przyrządzony w postaci nalewki alkoholowej.
100 g czosnku zalewa się 200 g czystej wódki zbożowej. Preparat powstaje w ciągu siedmiu dni. Gotową nalewkę pije się po 20 kropli 2 do 4 razy dziennie, przed głównymi posiłkami.
Chrzan z procentami
Homeopata Andrzej Szymański zaleca jako skuteczne lekarstwo na sercowe problemy nalewkę z chrzanu.
Do jej przyrządzenia potrzeba 3 - 4 pomarańczy, 0,5 kg cukru, 100 g chrzanu i 1 butelki białego wina.
Pomarańcze należy dokładnie umyć i wraz ze skórką pokroić na drobne kawałki. Układamy je w słoju i zasypujemy cukrem. Następnie dodajemy drobno pokrojony chrzan i wlewamy wino. Słój wstawiamy do naczynia z wodą i ustawiamy na ogniu. Całość powinna gotować się przez godzinę.
Po przestygnięciu, mieszankę przecedzamy przez gęste sito. Nalewkę powinno się spożywać przed snem, w ilości dwóch łyżek
Jarzębina
Pomoże cierpiącym na kamienie nerkowe, usprawni trawienie, dostarczy organizmowi wiele witamin i minerałów - witamina C, PP, karoten.
Do jej przyrządzenia potrzebna szklanka dojrzałych owoców jarzębiny, 5 łyżek miodu 1 litr wódki.
Jarzębinę wrzucić do butelki lub słoika z ciemnego szkła. Zalać 1/2 l. wódki i odstawić na 14 dni. Po 14 dniach przeleć płyn do innego naczynia a pozostała jarzębinę ponownie zalać pozostałą wódką.
Po 14 dniach odcedzić owoce , oda płyny wymieszać miodem, wymieszać i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Alkoholowa dziewanna i dziurawiec
Alkoholowy wyciąg z dziewanny pomoże w przypadku bólów korzonkowych i stawowych.
Nalewkę uzyskuje się zalewając 100 g kwiatów dziewanny 0,5 litra 70-procentowego spirytusu. Naciera się nią bolące miejsca.
Cierpiącym na nerwoból nerwu trójdzielnego zielarze polecają nacieranie bolącego miejsca nalewką przygotowana z 100 g kwiatów, pąków i liści dziurawca zalanych 0,5 litra 70-procentowego spirytusu.
Po odstaniu przez 7-8 dni cedzi się ją i otrzymuje purpurową nalewkę.
mwmedia
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!