Soczyste owoce żurawiny są pełne cennych dla zdrowia substancji. Zawierają węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza), witaminy (z grupy B, wit. P, wit. C), składniki mineralne (wapń, fosfor, miedź, żelazo, jod), błonnik. Żurawina zawiera również kwas cytrynowy, taniny i garbniki, które nadają jej cierpkosłodki smak. Oprócz tego ma kwas benzoesowy - naturalny konserwant, który sprawia, że czerwone jagody zachowują świeżość długo po zerwaniu owoców (można je przechowywać w lodówce 6 tygodni, a w zamrażalniku nawet rok).
Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin wykazujących właściwości prozdrowotne.
Wspomaga leczenie nerek i pęcherza moczowego:
- Ogranicza powstawanie kamieni nerkowych. Działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając infekcje układu moczowego. Poza tym hamuje przyleganie bakterii E. coli do ścian komórkowych dróg moczowych oraz ogranicza ich namnażanie.
- Zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy:
- Hamuje namnażanie się bakterii Helicobacter pyroli odpowiadających za powstanie wrzodów.
- Chroni zęby przed próchnicą:
- Tworzy „płytkę nazębną”, która utrudnia przyleganie bakterii do szkliwa i dziąseł.
- Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia:
- Wykazuje pozytywny wpływ na poziom „dobrego” cholesterolu HDL, rozszerza naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Regularne picie trzech szklanek soku z żurawin dziennie podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu we krwi o 10%.
- Chroni organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników:
- Żurawina podnosi poziom przeciwutleniaczy zapobiegających powstawaniu niektórych nowotworów.
- Ułatwia odchudzanie.
- Sok z jagód żurawiny wykazuje właściwości odtruwające, ułatwia usuwanie toksyn i reguluje przemianę materii.
Kurację żurawinową stosuje się nie dłużej niż 3 dni, ale można ją powtarzać co 2 tygodnie.
- Przed śniadaniem: szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny;
- Śniadanie: koktajl mleczno-żurawinowy (0,5 szklanki jogurtu, 0,5 szklanki soku żurawinowego, 2 łyżki płatków owsianych);
- Przed południem: sok żurawinowy;
- Przekąska: kisiel żurawinowy (0,5 szklanki mrożonej żurawiny, 1/3 szklanki cukru trzcinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2,5 szklanki zimnej wody, kilka listków świeżej mięty);
- przed obiadem: sok żurawinowy;
- Obiad: schab w żurawinowej galarecie, 2 ziemniaki, miseczka sałaty z pomidorem;
- Przed kolacją: sok żurawinowy;
- Kolacja: mała grahamka, 2 plasterki wędliny, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej.
Pomimo wielu dobroczynnych właściwości, żurawina nie jest dla każdego:
- Żurawina zawiera szczawiany. Jeśli szczawiany występują w zbyt dużej koncentracji wykazują tendencje do krystalizacji. Dlatego też osoby z istniejącymi już i nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikać produktów zawierających tę substancję. Poza tym szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia. Z tego względu spożywanie żurawiny nie jest wskazane dla osób z osteoporozą.
- Żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę. Jest to lek o działaniu przeciwzakrzepowym Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.
J.Razmus
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!