Żywienie a emocje
W przypadku, gdy stres czy niepowodzenia zwyczajnie „zajadamy”, możemy mówić o tak zwanym żywieniu emocjonalnym. Osoby wykazujące skłonności do takiego typu żywienia najczęściej konsumują produkty wysokokaloryczne i jednocześnie obfitujące w węglowodany proste (łatwo przyswajalne). Przynosi to jedynie chwilową ulgę i rozładowanie odczuwanego napięcia. Niedługo po takim „emocjonalnym posiłku” pojawiają się wyrzuty sumienia i ponownie czujemy się źle.
Destrukcyjny stres
Kluczem do zmian jest identyfikacja i zrozumienie przyczyn problemu. Być może nawyk przynoszenia sobie ulgi poprzez jedzenie przejęliśmy po rodzicach? A może jedzenie po prostu od zawsze kojarzyło nam się z przyjemnością i poczuciem bezpieczeństwa, którego brakuje nam najbardziej w sytuacjach stresowych?
Sprawdź: Co warto jeść, kiedy dopada Cię stres?
Powstrzymanie się od zjedzenia nadprogramowej porcji pokarmu, w celu złagodzenia stresu, może pomóc w wykształceniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Szacuje się, że zmiana przyzwyczajeń może zająć nawet 6 miesięcy. Bądźmy więc cierpliwi i nie poddawajmy się, jeśli jeden raz poniesiemy porażkę.
Co zrobić?
Warto zainteresować się technikami relaksacyjnymi. Pomocne będą przyrządy ułatwiające przejście w stan odprężenia. Mogą to być specjalne kulki do ściskania. Napięcie rozładuje naciskanie na folię wypełnioną powietrzem. Nerwy pomoże ukoić akwarium z rybkami czy też głaskanie ukochanego zwierzątka. Dobrym pomysłem na nabranie dystansu do problemów może być spacer z pupilem lub przyjaciółmi.
Pamiętaj o magnezie
Pamiętajmy, że organizm jest mniej odporny na stres w przypadku niedoborów magnezu. Ten ważny dla układu nerwowego składnik znajdziemy między innymi w kaszy gryczanej, orzechach, nasionach roślin strączkowych, kakao i produktach na jego bazie, szpinaku, nasionach sezamu, pestkach dyni, nasionach słonecznika. Nasiona warto stosować jako dodatek do sałatek czy też jako posypkę do kanapek.
Polecamy: Witaminy i minerały dla prawidłowej masy ciała
W przypadku niewystarczającej podaży magnezu wraz ze spożywaną żywnością, warto w porozumieniu z lekarzem rozważyć możliwość włączenia suplementów diety, czyli specjalnych preparatów.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!