Dieta na płaski brzuch
Wystający nie dodaje urody. Doraźnie możesz go spłaszczyć dzięki trzydniowej diecie. Ale warto jednak pozbyć się go na zawsze...

Główną przyczyną krągłego brzucha jest oczywiście nadwaga. Ale są także inne – wzdęcia, zatrzymywanie nadmiaru wody przez organizm i słabe mięśnie brzucha, co rzutuje na naszą sylwetkę. Dlatego do problemu najlepiej podejść kompleksowo i poza samymi ćwiczeniami zadbać również o dietę!
Zasady główne diety na płaski brzuch
1. Usuwaj gromadzącą się w organizmie wodę, gdy tylko zauważysz obrzęki i brzuch wyda ci się większy niż zwykle. Pomogą w tym moczopędne herbatki (z brzozy, urosan).
2. Przejdź na dietę 1200 kcal bogatą w tłuszcze nienasycone. Rozpocznij ją dniem płynnym. W ciągu miesiąca zgubisz 5 kg. Możesz stosować ją przez 2–3 miesiące.
3. Codziennie wykonuj ćwiczenia (ok. 20 min.) na mięśnie brzucha.
4. Zapobiegaj wzdęciom, jedząc jogurt i dodając zioła do potraw.
5. W czasie diety nie pij żadnych napojów gazowanych.
Co powinno znaleźć się w diecie na płaski brzuch?
- Pomidory - ponieważ są wyjątkowo niskokaloryczne, jedz ile dusza zapragnie - na surowo lub w postaci soku. Pobudzają prace nerek i odtruwają organizm.
- Ziemniaki - mają sporo kalorii, ale możesz sobie pozwolić na dwa dziennie. Najlepsze są w mundurkach, bo zmniejszający obrzęki potas jest pod skórką.
- Banany - dzięki dużej dawce potasu pomagają usunąć wodę. Zapobiegają także wzdęciom.
- Morele - gdy zabraknie świeżych jedz suszone, bo odtruwają nasz organizm.
- Pietruszka - to najlepszy naturalny lek na obrzęki! Pij codziennie po południu szklankę wywaru z 6 oskrobanych korzeni i pęczka natki ugotowanych w litrze wody.
Dieta na płaski brzuch - jadłospis
1. dzień – tylko pijesz
ŚNIADANIE: Sok z pomarańczy, jabłka i 2 marchewek
II ŚNIADANIE: Mały kubek chudego kefiru, herbatka z brzozy
OBIAD: Sok wielowarzywny własnej roboty, jogurt
PODWIECZOREK: Sok wyciśnięty z grejpfruta z dodatkiem imbiru
KOLACJA: Sok wielowarzywny
Pozostałe dni diety
ŚNIADANIE: Grahamka z jajkiem i awokado, kilka liści sałaty, kubek naturalnego jogurtu (1,5% tłuszczu), herbatka z mięty
II ŚNIADANIE: 10 dag truskawek
OBIAD: Dorsz grillowany z ulubionymi przyprawami
PODWIECZOREK: Sałatka owocowa z 2 łyżkami jogurtu, posypana orzechami pinii lub włoskimi
KOLACJA: Makaron (szklanka) z warzywami uduszonymi z łyżeczką oliwy z oliwek