kobieta, choroba, ból głowy, leczenie/ fot. Fotolia

Ból głowy - tych produktów unikaj

Bóle głowy mogą mieć wiele różnych przyczyn. Spore znaczenie może mieć stres, zmiany pogodowe, a w przypadku kobiet wahania hormonalne, jednakże to właśnie zła dieta jest przyczyną ponad 20% wszystkich bólów głowy. Jakich produktów unikać, by ograniczyć ryzyko wystąpienia bólu głowy?
/ 19.02.2013 15:52
kobieta, choroba, ból głowy, leczenie/ fot. Fotolia

Zdrowy początek dnia

Jeżeli dręczą Cię częste i wyczerpujące bóle głowy pamiętaj, by nie wychodzić z domu bez śniadania. Wydajne funkcjonowanie na czczo daje niemal stuprocentową gwarancję wystąpienia tej nieprzyjemnej dolegliwości. Poranny posiłek powinien być także lekki i pełnowartościowy. Pełnoziarniste pieczywo, chuda wędlina wiadomego pochodzenia, nie zawierająca konserwantów i polepszaczy smaku, świeże warzywa. Zamiennie kilka plasterków białego sera z ziołami lub miodem także nie powinny wywołać negatywnej reakcji. Do picia polecany jest kubek ciepłej, delikatnej słodkiej herbaty lub po prostu woda niegazowana.

Regularne jedzenie

Bardzo ważne jest aby wszystkie swoje posiłki planować i spożywać regularnie tuż po ich przygotowaniu. Osoby cierpiące na częste i nawracające bóle głowy nie powinny przetrzymywać zbyt długo przygotowanego pożywienia w lodówce. Istotne jest także aby porcje przyjmowanych pokarmów nie były zbyt duże. Powinniśmy natomiast po nie sięgać nawet  5 razy dziennie.  Taka częstotliwość spożywania posiłków nie pozwoli na gwałtowny spadek cukru we krwi i dzięki temu uchroni nas przed wspomnianą dolegliwością.

Zobacz także: Jak powstaje migrena?

Jedzmy naturalnie, żyjmy zdrowo

Aby zapobiec bólom głowy powinniśmy unikać wszelkiego rodzaju używek. Osoby uzależnione od nikotyny powinny postarać się porzucić ten przykry nałóg lub chociażby znaczącą ograniczyć liczbę wypalanych papierosów. Wypijanie do każdego obiadu lub kolacji lampki wina również nie jest wskazane. Miłośnicy mocnej kawy czy herbaty niestety także nie będą pocieszeni. Kofeina znacząco zwiększa występowanie migren.  Naturalna żywność w tym wypadku jest kluczem do sukcesu.  Składniki większości produktów kiepskiej jakości takie jak: glutaminian sodu, sztuczne substancje słodzące, azotany, sztuczne barwniki czy siarczyny bardzo często wywołują nagłe ataki bólu. Nasza dieta powinna być lekka i urozmaicona.

Które produkty ograniczyć by głowa nie bolała?

Musimy pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny dlatego nie ma jednej i stałej listy produktów, po wykluczeniu których będziemy mieć całkowitą pewność, że nigdy więcej nie będzie doskwierał nam ból głowy. W związku z tym bardzo istotne jest aby uważnie obserwować reakcje naszego ciała na to co właśnie spożyliśmy i eliminować z diety te produkty, po których poczuliśmy się gorzej. Osobom borykającym się z omawianym problemem zalecane jest unikanie produktów takich jak:

  • słodycze
  • ostre przyprawy
  • alkohol
  • kofeina
  • owoce cytrusowe
  • rośliny strączkowe
  • tłuste mięsa i wędliny
  • produkty instant
  • orzechy
  • sery

Zobacz także: Ból głowy - choroba czy objaw?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!