Dieta uboga w cukry i bogata w białko zmniejsza ryzyko raka

Stosowanie diety ubogiej w węglowodany i bogatej w białka może zmniejszyć ryzyko raka i spowolnić rozwój już istniejącego nowotworu./ fot. Fotolia
Badanie opublikowane w Cancer Research, Journal of American Association for Cancer donosi, że stosowanie diety ubogiej w węglowodany i bogatej w białka może zmniejszyć ryzyko raka i spowolnić rozwój już istniejącego nowotworu. Badania przeprowadzono na myszach, mimo to naukowcy uważają, że wyniki są na tyle mocne, by oczekiwać podobnego efektu u ludzi.
/ 19.10.2011 16:32
Stosowanie diety ubogiej w węglowodany i bogatej w białka może zmniejszyć ryzyko raka i spowolnić rozwój już istniejącego nowotworu./ fot. Fotolia

Krystal i jego współpracownicy  wszczepili  myszom ludzkie komórki nowotworowe lub mysie komórki nowotworowych i przypisali je do jednej z dwóch diet. Pierwsza dieta, była typową dietą zachodnią, zawierała około 55% węglowodanów, 23% białka i 22% tłuszczu. Druga, podobna do diety South Beach, zawierała 15% węglowodanów, 58% białka i 26% tłuszczu. Okazało się, że nowotwór rósł znacznie wolniej u myszy prowadzonych na drugiej diecie.

Badano również myszy predysponowane genetycznie do raka piersi. Prawie połowa z nich, karmiona dietą zachodnią zachorowała na raka piersi w ciągu pierwszego roku życia, natomiast na diecie niskowęglowodanowej, wysokobiałkowej - żadna. Co więcej, tylko jedna z myszy na diecie zachodniej dożyła swojej starości (około 2 lat), przy czym 70% z nich umarło na raka. Natomiast tylko 30% myszy na diecie ubogiej w węglowodany rozwinęło nowotwór, również ponad połowa z ich osiągnęła lub przekroczyła przewidywaną długość życia. Mechanizm biologiczny, jaki może za to odpowiadać, to znacznie większe zapotrzebowanie komórek nowotworowych na glukozę niż komórek normalnych.

Krystal i jego współpracownicy oceniali również wpływ inhibitora mTOR (hamuje wzrost komórek) i inhibitora COX-2 (zmniejsza stan zapalny), na rozwój nowotworu. Odkryli, że wpływ tych czynników jest addytywny, dodane do diety niskowęglowodanowej, wysokobiałkowej polepszały rokowanie.

Zobacz też: Dieta w profilaktyce raka jelita grubego

ScienceDaily  / kp

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA