Naukowcy odkryli, że kobiety, które jako nastolatki piły mleko i nie unikały mleka w dorosłości, miały o 43% niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego w porównaniu z kobietami, które stronią od mleka. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda zbadali wzorzec odżywiania się nastolatek i dorosłych kobiet (w tym spożywania mleka i produktów mlecznych), oraz zanalizowali czynniki ryzyka wpływające na zdrowie ponad 37.000 kobiet.
Odkryli, że kobiety, które piły najwięcej mleka, oraz jadły najwięcej produktów mlecznych będąc nastolatkami (ok. 4 porcji dziennie) miały niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 niż, kobiety, które konsekwentnie piły mało mleka (ok. jedna porcja dziennie) w okresie nastoletnim. Nastolatki pijące mleko często utrzymywały zwyczaj picia mleka będąc dorosłymi oraz przybierały mniej na wadze – prawie 2 kilogramy mniej od niepijących mleka.
W innym badaniu przeprowadzonym przez zespół z Harvardu okazało się, że mleko jest bardzo dobrym źródłem białka. Każda szklanka niskotłuszczowego mleka dostarcza 8 gram wysokiej jakości białka, a także osiem innych niezbędnych mikroelementów, w tym wapń i witaminę D. Korzystny udział mleka w diecie widoczny jest w amerykańskich zaleceniach żywieniowych, według których powinno spożywać się, codziennie, trzy szklanki mleka nisko- lub półtłustego.
Zobacz też: Dlaczego warto pić mleko?
EurekAlert! / kp
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!