Naukowcy z amerykańskiego Cornell University dowiedli, że poziom stresu dziecka i jego odporność w łonie matki zależy od choliny. Dawniej była ona uważana za jedną z witamin z grupy B (B4). Niewielkie ilości choliny są wytwarzane przez organizm człowieka, natomiast zapotrzebowanie na nią jest o wiele większe.
Badania wykazały, że cholina zawarta w posiłkach kobiety ciężarnej zwiększa odporność dziecka na stres. Cholina obniża poziom hormonu stresu – kortyzolu.
Badacze z Cornell University wzięli pod lupę grupę kobiet w ciąży i obserwowali je przez 12 tygodni. Połowie z nich podano zalecaną przez lekarzy dawkę choliny – 480 mg, natomiast pozostałym podano 930 mg. U obu grup sprawdzano regularnie poziom kortyzolu. Okazało się, że dzieci kobiet spożywających większą ilość choliny są mniej podatne na stres.
Kobiety w ciąży powinny dostarczać swojemu organizmowi jak najwięcej choliny, która jest zawarta w: drożdżach, żółtkach jaj, pomidorach, szpinaku, kapuście, fasoli i rybach.
Źródło: rp.pl/jm
Zobacz też: Zaprojektuj własne dziecko
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!